7 tips tegen obstipatie tijdens je zwangerschap

7 tips tegen obstipatie tijdens je zwangerschap


Obstipatie is een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. We spreken van obstipatie wanneer je minder dan 3 keer per week naar het toilet gaat voor de grote boodschap. Maar waar komt die plotselinge obstipatie tijdens de zwangerschap vandaan?


Tijdens de zwangerschap wordt er meer progesteron aangemaakt, een hormoon dat ook wel de “beschermende kracht” wordt genoemd. Het voorkomt samentrekkingen van de baarmoeder gedurende de zwangerschap. Helaas heeft progesteron ook andere effecten. Het vertraagt de darmbewegingen, wat kan leiden tot minder frequente ontlasting, en het onttrekt vocht aan het lichaam, waardoor de kans op obstipatie toeneemt.


Daarnaast spelen nog andere factoren een rol, zoals verminderde lichaamsbeweging, druk van inwendige organen, veranderingen in de bloedsomloop en natuurlijk de aanwezigheid van je kindje.


Hier zijn mijn tips om obstipatie tijdens de zwangerschap te verminderen

 

1. Voldoende drinken
Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Dit maakt je ontlasting zachter. Een goede richtlijn is om 30 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag te drinken.

2. Meer vezels eten
Vezels vind je vooral in groenten en fruit, maar ook in volle granen en peulvruchten. Ik raad aan om dagelijks 2 stuks fruit en 400/500 gram groenten te eten. Verdeel je inname van groenten gedurende de dag, zodat je ’s avonds niet te veel hoeft te eten.


Let op: voldoende water drinken is essentieel voor de werking van vezels. Onvoldoende vochtinname kan juist obstipatie veroorzaken.

 

3. Probiotica met FOS
Probiotica met FOS kunnen je spijsvertering helpen verbeteren.

4. Blijf in beweging
Zorg ervoor dat je dagelijks minstens 30 minuten beweegt. Beweging stimuleert de darmactiviteit en bevordert daarmee de stoelgang.

5. Gezonde vetten eten
Gezonde vetten zoals vette vis (geen rauwe vis), avocado, noten, zaden en plantaardige oliën kunnen helpen om ontlasting zachter te maken en soepeler te laten verlopen. Vooral gebroken lijnzaad is aan te bevelen bij obstipatie. Maal het bij voorkeur zelf fijn in een koffiemolen.

6. Psyllium vezels
Je kunt ook psylliumvezels gebruiken, die verkrijgbaar zijn bij drogisterijen en gezondheidswinkels. Je kunt psylliumvezels ook in bakproducten verwerken.

7. Pas je houding aan
Wist je dat gehurkt zitten de beste houding is om te poepen? Gebruik een klein krukje om je voeten op te zetten, of leun iets naar achteren zodat je ontlasting gemakkelijker naar buiten kan.

 

Liefs,
Riek

Meer weten of advies voor jouw situatie? Klik dan hier

Gerelateerde posts

Gratis naaipatronen baby

Gratis naaipatronen baby Sinds ik zwanger ben heb ik het naaivirus van mijn moeder overgenomen. Mijn moeder heeft ontzettend veel voor ons genaaid toen ze

Tips voor wintersport met baby

Tips voor wintersport met baby  Met iets meer voorbereiding dan anders gingen we naar Oostenrijk. En dit bleek een succes 💚 Vooraf ook tips gevraagd

Zwanger? Wat nu

Je bent zwanger, wat nu?   Gefeliciteerd! Als je deze blog leest ben je waarschijnlijk zwanger. Je bent naar de winkel gegaan, hebt een zwangerschapstest

Weekend deal

Alleen dit weekend MEGA korting op de online cursussen van Dubbel Zen.
  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Minuten

Het beste van Dubbel Zen - deal

388 249
  • The Ultimate Birth Guide - 9 mnd toegang - t.w.v. 249,-
  • The Ultimate Birth Checklist - t.w.v. 34,95,-
  • The Ultimate Mom Guide - 2 jaar toegang - t.w.v. 99,-
  • Affirmatie kaarten - t.w.v. 29,95
  • Klein Leven - onbeperkte toegang - gratis