7 tips tegen obstipatie tijdens je zwangerschap

7 tips tegen obstipatie tijdens je zwangerschap

Obstipatie, een veelvoorkomende zwangerschapskwaal. We spreken van obstipatie wanneer je minder dan 3 keer per week voor de grote boodschap naar het toilet gaat. Maar hoe zit dat dan? Waar komt die obstipatie tijdens de zwangerschap ineens vandaan?

 

Gedurende de zwangerschap wordt er meer progesteron aangemaakt. Dit hormoon wordt ook wel de beschermende kracht genoemd. Het voorkomt dat je baarmoeder tijdens de zwangerschap samentrekt. Maar, dat is (helaas) niet het enige wat het doet. Progesteron zorgt er ook voor dat je darmen trager werken (waardoor je minder ontlasting hebt) en onttrekt vocht waardoor je meer kans op obstipatie hebt.


Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die meespelen. Denk hierbij aan verminderde lichaamsbeweging, druk van inwendige organen, veranderende bloedsomloop en natuurlijk de aanwezigheid van de baby niet te vergeten.

Mijn tips voor obstipatie tijdens je zwangerschap

 

1. Drink voldoende
Drink voldoende water. Dit maakt je ontlasting minder hard. Je kunt hiervoor 30 ml per kg lichaamsgewicht aanhouden.

2. Eet extra vezels
Vezels vind je met name terug in groente en fruit maar denk ook aan volle granen en peulvruchten. Ik geef altijd als richtlijn mee om 2 stuks fruit en 400/500 gram groentes per dag te eten. Tip: probeer met name de groentes over de dag heen te verspreiden dan hoef je er in de avond niet tegenaan te eten.

Let op: water drinken is essentieel voor de goede werking van vezels. Wanneer je niet voldoende drinkt kun je juist obstipatie krijgen.

 

3. Probiotica met FOS
Het gebruik van probiotica met FOS kan helpen om je stoelgang te verbeteren.

4. Blijf in beweging
Zorg ervoor dat je dagelijks minimaal 30 minuten in beweging bent. Beweging activeert je darmen en stimuleert daarmee je stoelgang.

5. Eet gezonde vetten
Denk hierbij aan vette vis (niet rauw), avocado, noten, zaden en plantaardige oliën. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting minder hard wordt en beter glijdt. Lijnzaad is een echte aanrader als het om obstipatie gaat. Kies in dat geval voor gebroken lijnzaad die je bij voorkeur zelf in een koffiemolentje kapot kunt malen.

6. Psyllium vezels
Je kunt er ook voor kiezen om psyllliumvezels in te zetten. Dit kan je bij de drogist of gezondheidswinkels kopen. Tip: je kunt psyllium ook in baksels gebruiken

7. Pas je houding aan
Wist je dat een gehurkte houding het beste is als het om poepen gaat? Tip: gebruik een klein krukje waar je je voeten opzet of leun wat naar achter zodat je ontlasting de weg naar buiten beter kan vinden.

Liefs,

Riek

Meer weten of advies voor jouw situatie? Klik dan hier

Gerelateerde posts

Geboorte musthaves

Ontspannen geboorte musthaves Via Instagram kreeg ik veel vragen over mijn musthaves voor tijdens de geboorte. Hieronder deel ik mijn 10 favoriete items voor een

Gezellig kopje thee drinken?

Gezellig kopje thee drinken tijdens je zwangerschap? Als zwangere hoor je zoveel dingen wat je beter niet kunt eten of drinken. Waarschijnlijk weet je dat

Overnachten met kids in Bali

Overnachten met kids in Bali In deze blog vind je de fijnste plekken om te overnachten met kids. Wil je meer zien over onze vakantie

Privacy Preference Center