Alle lof voor je baarmoeder

Alle lof voor je baarmoeder

Van klaarkomen (yes, ik kom gelijk even met de deur binnenvallen), menstrueren, innesteling van een bevruchte eicel, je kindje negen maanden dragen, de geboorte en nadien zorgen dat het weer in ‘oude’ staat wordt gebracht…. De baarmoeder is een uniek (gespierd) orgaan. Zoveel verschillende functies én zo belangrijk! Alle lof voor je baarmoeder dus. Lees in deze blog alles over haar 🙂

 

1. Getekende versie van baarmoeder – niet zwanger – vooraanzicht

 

Vrouwelijk orgaan

Je baarmoeder bevindt zich in de onderbuik en is, wanneer je niet zwanger bent, een peervormig orgaan (en ook ongeveer net zo groot als een peer, wanneer je nog nooit zwanger bent geweest) tussen de 7cm en 10cm lang. Ze bevindt zich tussen de blaas en endeldarm. Je baarmoeder wordt op zijn plek gehouden door verschillende banden, ligamenten. De werkelijke positie wisselt echter voortdurend wanneer de blaas zich vult.

Je baarmoeder bestaat uit het baarmoederslijmvlies, baarmoederwand, baarmoederhals en baarmoedermond. Je baarmoeder is via de eileiders verbonden met de eierstokken.

 

Baarmoederslijmvlies

Hieronder te zien als het endometrium en dit slijmvlies is de bekleding van de baarmoeder. Een bevruchte eicel kan zich hier innestelen en uitgroeien tot je kindje.
Wanneer er geen bevruchting plaatsvindt stoot de baarmoeder het endometrium af, tijdens de menstruele cyclus. Om zich weer voor te bereiden op een eventuele zwangerschap, yes (meestal) elke 28 dagen weer.

Baarmoederwand

Deze wand bestaat uit verschillende lagen.
Aan de binnenkant bevindt zich het baarmoederslijmvlies, zoals je hierboven hebt gelezen. Rondom het endometrium zit het myometrium en daaromheen het perimetrium.
Het myometrium is de grote (spier)laag. Deze spierlaag bevat gladde spiercellen, die belangrijk zijn bij de contracties tijdens de geboorte (maar die ook schuldig zijn aan de harde buiken en oefen weeën).
Het perimetrium is de buitenste (bindweefsel) laag. Deze bekleedt de buitenkant van de baarmoeder en verbindt de overige organen met de baarmoeder. Hierin lopen bloedvaten, lymfevaten en zenuwen.

Baarmoederhals

Hieronder ook wel gesproken over het ‘cervix canal’. de baarmoederhals is het onderste (slanke) gedeelte van de baarmoeder. Deze hals is de verbinding van de baarmoeder met de vagina. Mocht je het leuk vinden, je kunt je baarmoederhals zelf met je vingers voelen (wanneer je met twee vingers naar binnen gaat). Deze voelt stug aan (beetje zoals het uiteinde van je neus).

Baarmoedermond

Het gedeelte wat je dan aanraakt met je vingers is de baarmoedermond en is het uiteinde van de baarmoederhals, en hieronder te zien als cervix. Je baarmoedermond zit normaal gesloten dicht, hoewel de spermacellen er dus wel doorheen kunnen ‘zwemmen’ op zoek naar een eicel. Niet hermetisch afgesloten dus.
Tijdens de geboorte, zal de baarmoederhals korter (rijp) worden en baarmoedermond gaan ontsluiten. Hoe dit in z’n werk gaat, kun je hier alles over lezen.

2. Vooraanzicht van je baarmoeder – niet zwanger

Veranderingen tijdens de zwangerschap

In een zwangerschap staat de groei en ontwikkeling van het kindje in de baarmoeder centraal. De baarmoeder (oftewel uterus) bevat in een zwangerschap het kindje (duh), moederkoek (placenta) en het vruchtwater. Het kindje groeit in circa 38 weken naar ongeveer 3500 gram, de placenta naar ongeveer 600 gram en het vruchtwater naar zo’n 400 ml (met een piek rond 30 weken). Vanuit dit gemiddelde zijn logischerwijze vele spreidingen mogelijk.

Tijdens een zwangerschap groeit de baarmoeder met het kindje mee. De omvang en het gewicht neemt dus sterk toe. Qua grootte zo groot als een watermeloen (met in het begin een vorm van een peer) met een gewicht van 1kg (van 60 gram in begin staat)!
Niet alleen vanwege de groei van de baby, maar ook omdat de spierlaag dikker wordt en de klieren (voor goede doorbloeding) in je baarmoederslijmvlies toenemen.

 

3. Schematisch overzicht groei baarmoeder tijdens zwangerschap – vooraanzicht

 

Functies

Wat ik in het begin beschreef is je denk ik wel duidelijk. De baarmoeder heeft verschillende (belangrijke) functies. Hieronder bespreek ik de belangrijkste rondom zwangerschap en geboorte.

 

Seksuele opwinding
Yes ook deze functie hoort erbij. Want zonder seks geen zwangerschap, you know.
Wanneer je opgewonden bent stroomt er meer bloed naar het bekken en de baarmoeder. Op dat moment wordt je baarmoeder een stukje groter, wat bijdraagt aan het gevoel van spanning en opwinding. Ook wordt je baarmoeder licht ‘opgetild’ en kantelt deze ietwat naar achteren. Tijdens een orgasme trekken de spieren in je vagina en baarmoeder dus samen.

Innesteling embryo
Door oestrogeen en progesteron zorgt het endometrium voor innesteling en bescherming van het embryo (eerste 10 weken van de zwangerschap). Oestrogeen zorgt bijvoorbeeld dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt en progesteron zorgt voor meer slijmklieren. Alles voor bescherming en groei van het embryo in het begin van de zwangerschap.

Groei van het kind

4. niet zwanger (links) – zwanger (rechts) – zij aanzicht

Oefen weeën
Deze contracties zijn een gewoon verschijnsel in de tweede helft van de zwangerschap. Deze oefen weeën noemen we ook wel harde buiken. Deze harde buiken (braxton-hicks-contracties) onderscheiden zich van de weeën bij de geboorte, doordat ze niet voor ontsluiting zorgen. Dit komt doordat het signaal nog niet is geprogrammeerd (gemakkelijk uitgelegd) en de baarmoedermond nog niet zacht (verweekt oftewel rijp) is.
Daarnaast spelen hormonen hier een grote rol in (leuke input voor een volgende blog 😉 ).

 

Hoe zou het voor jou zijn wanneer je meer ontspannen bent, goed voorbereid bent én
zelfs uitkijkt naar de geboorte van jullie kindje?

Volg mijn webinar voor een meer ontspannen geboorte

Klik hier om je aan te melden voor het webinar

De geboorte
De spierlaag van de baarmoeder bestaat uit complexe gladde spierbundels. De verschillende spierlagen, bundels, werken nauw samen en in de verschillende fases van de geboorte hebben ze verschillende functies.

Het samentrekken van je baarmoeder, oftewel de échte weeën, zorgen uiteindelijk voor ontsluiting. In de loop van de tijd zullen de weeën in kracht en frequentie toenemen, zo ook de ontsluiting.
Wanneer er volledige ontsluiting is (wat dat inhoudt, lees je hier), begint de volgende fase. Tijdens deze fase zal het kindje geboren worden. Tijdens deze verschillende momenten hebben de spierbundels verschillende functies en is dit ook op verschillende plekken in de buik waarneembaar. In het begin van de geboorte, zullen deze contracties voornamelijk onder in de buik waarneembaar zijn.
Halverwege (actieve fase, 5cm), wanneer de weeën krachtiger zijn, zullen de weeën ook in de bovenbuik te voelen zijn.
En wanneer het kindje geboren wordt, zijn er persweeën waarneembaar bovenin in buik. Bijzonder dat een zo’n orgaan deze verschillende functies weet te rocken.

Na de geboorte van het kindje, zal de baarmoeder moeten samentrekken om de moederkoek geboren te laten worden. Om vervolgens ook samen te trekken tot een harde ‘bal’ om het bloeden van de ‘wond’ van de moederkoek (aan de binnenkant van je baarmoeder) te stelpen.

Hierboven is een korte uitleg van alle verschillende fases van de geboorte, maar zo krijg je een idee. Wat een uniek (gespierd) orgaan, hè?!

5. Zij aanzicht orgaan & spieren

Zwangerschap idee

Los van de fysiologie rondom de baarmoeder……. Een tip voor jou als zwangere 🙂
Iets wat me ooit zo tof lijkt om vast te leggen wanneer ik zelf zwanger ben is een portret van de groei van je baarmoeder. Hier een van de vele voorbeelden die je kunt zoeken op bijvoorbeeld pinterest.nl

 

6. groei zwangere buik – Fermont fotografie

 

Benieuwd naar meer tips?

Je kunt je hier gratis aanmelden voor mijn webinar voor een meer ontspannen geboorte

 

Ik hoop dat ik je weer heb mogen inspireren!
Graag tot snel.

Liefs,

Doete,
Verloskundige

 

Inspiratiebronnen

https://www.ensie.nl/oosthoek/baarmoeder
https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/baarmoeder/item45060
Heineman et al. Obstetrie en gynaecologie. De voortplanting van de mens (2007)

Links

Afbeeldingen

1. Getekende versie van baarmoeder – niet zwanger – vooraanzicht
www.designsbyduvetdays.com

2. Baarmoeder – niet zwanger;
www.utswmed.org/medblog/common-uterus-conditions/

3. Getekende versie van baarmoeder – groei
www.designsbyduvetdays.com

4. Zijkant overzicht groei baarmoeder (en organen) – niet zwanger – zwanger
Pinterest.nl

5. Zij aanzicht orgaan & spieren
Pinterest.nl

6. Groei zwangere buik – Marry Fermont
www.fermontfotografie.nl/tips-om-zelf-zwangerschapsfotos-te-maken-diy

 

Gerelateerde posts

Vergoeding cursus na de geboorte 2022

Vergoeding cursus na de geboorte 2022 De meeste aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor een cursus die bijdraagt aan het herstel na de geboorte, maar

Gezonde snickers

Gezonde snickers Perfect toetje of tussendoortje! Ik beloof je, het is net een taartje en dan nog gezond ook! Tijdens de zwangerschap is je lichaam

Brandend maagzuur?

Last van brandend maagzuur? Je bent niet de enige…. Ongeveer 70% van de zwangeren heeft last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. In het begin

Weekend deal

Alleen dit weekend MEGA korting op de online cursussen van Dubbel Zen.
  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Minuten

Het beste van Dubbel Zen - deal

388 249
  • The Ultimate Birth Guide - 9 mnd toegang - t.w.v. 249,-
  • The Ultimate Birth Checklist - t.w.v. 34,95,-
  • The Ultimate Mom Guide - 2 jaar toegang - t.w.v. 99,-
  • Affirmatie kaarten - t.w.v. 29,95
  • Klein Leven - onbeperkte toegang - gratis