Weet jij wat je kan doen tijdens de bevalling?

Weet jij wat je kan doen tijdens de bevalling?

Ik hoor geregeld de partners zeggen;

‘Ik voel me zo machteloos, ik heb het gevoel dat ik niets kan doen!’

Dat is natuurlijk onzin, maar ik kan het gevoel wel volledig voorstellen. Door er te zijn, weten wat zij belangrijk vindt en haar ondersteunen in de keuze’s die jullie vooraf samen gemaakt hebben dat is belangrijk. Natuurlijk zijn er wel handige tips die ik jou als verloskundige mee kan geven, zodat jij haar optimaal kan ondersteunen en het gevoel hebt ‘dat je weet wat je kunt doen’.

Natuurlijk kun je zelf ook nagaan wat haar op andere momenten helpt te ontspannen?

Tips ter ontspanning
– kopje thee
– warme kruik (onderbuik) of koud washandje (in haar nek of op haar voorhoofd)
– massage met lavendelolie; voeten, handen, rug of bovenbenen.
– muziek (met goeie herinneringen, voor de een werkt ontspannende muziek goed, terwijl ik ook bevallingen heb begeleid op techno muziek.. Yes, waar JIJ goede herinneringen aan/op hebt 🙂 )
– knuffelen (na ongeveer 20 seconden wordt het hormoon oxytocine aangemaakt, wat de bevalling positief kan beïnvloeden en als natuurlijke pijnbestrijding werkt)
– maak haar aan het lachen, lachen zorgt voor ontspanning (ook beneden, en die ontspanning is belangrijk)
– stel voor om haar te helpen onder de douche (of in bad) te gaan; de warmte van de douche is pijnstillend
– je kan druk uitoefenen op haar onderrug tijdens een wee (vraag haar hoe hard en waar je precies de druk moet uitoefenen)
– help haar te bewegen, even rond te lopen en/of een andere houding te zoeken.

Ook belangrijk!
Laat je niet aan de kant zetten of raak niet onder de indruk wanneer ze anders reageert dan normaal (afwijzend, je de schuld geven (je hebt haar ook zwanger gemaakt, dat klopt ook 😉 ) etc), dit is namelijk heel normaal. Je bent er en dat is belangrijk.

Wil je meer weten of heb je interesse om binnenkort een beval cursus aan huis te boeken? Houd dan mijn website en social media in de gaten. Vanaf juli kun je mijn eigen beval cursus aan huis boeken (deels vergoed door de zorgverzekeraar)!

Liefs,

Doete,
Verloskundige & echoscopiste & hypnobirth docente (i.o.)

 

P.s. uitgelichte afbeelding door geboorte fotografen; Verwonder Fotografie

Verwonder Fotografie

Gerelateerde posts

Overnachten met kids in Bali

Overnachten met kids in Bali In deze blog vind je de fijnste plekken om te overnachten met kids. Wil je meer zien over onze vakantie

Last van restless legs?

Last van restless legs? Vermoeide benen en spierkrampen tijdens je zwangerschap en dan vaak ‘s nachts… Zo vervelend! Toen je klein was kon je hier

Chocolade ontbijt

Chocolade voor ontbijt Perfecte start van je dag! Tijdens de zwangerschap is je lichaam is hard aan het werk om je kindje alle voedingsstoffen te

Privacy Preference Center