Buikpijn in 1e trimester

Buikpijn in 1e trimester

Een positieve zwangerschapstest, maar onzeker door buikpijn (zou dit een miskraam kunnen zijn)?

De eerste weken tot aan de eerste echo kunnen spannend en onzeker zijn. Naast dat je verschillende zwangerschapskwaaltjes kan hebben, zie je logischerwijze nog niet dat je zwanger bent. Een periode van omschakeling, onzekerheid, maar ook blijdschap. Bijvoorbeeld bij het moment van de positieve zwangerschapstest of wanneer je voor het eerst het hartje ziet kloppen.

Vanaf 6 weken kun je kloppend hartje echoscopisch vaststellen. Is er een kloppend hartje te zien? Dan is de kans op een miskraam nog <10%. Vanaf 10-12 weken is dit <2%.

 

In deze blog zal ik wat meer achtergrond informatie geven over het ontstaan van een zwangerschap, verschillende redenen voor buikpijn en wat bloedverlies zou kunnen betekenen.

Een aantal feiten op een rij;
– Je kunt zwanger raken de dagen rondom je ovulatie
– Je hebt 1x per maand een ovulatie, vaak rond de 14e dag van je cyclus
– Een zaadcel (meestal 1 😉 ) bevrucht de eicel
– De bevruchte eicel zal zich in je baarmoederslijmvlies gaan innestelen (vanaf dit moment ben je zwanger)
– Het hormoon hCG zal bij innestelen in je bloed terecht komen
– Dit hormoon gebruiken ze bij het bepalen van een zwangerschap(test)
– Zwangerschapstest kun je doen vanaf de periode dat je ongesteld had moeten worden (dan is de hCG op een niveau die de zwangerschapstest kan herkennen)
– Het hartje begint tussen de 5e & 6e zwangerschapsweek te kloppen

Wist je dat tussen de bevruchting (waar de zaadcel de eicel bevrucht) en innesteling (in je baarmoederwand) ongeveer zes dagen zit?

 

Overzicht cyclus (gemiddeld)

Dag 1 = eerste dag van je menstruatie
Dag 14 = ovulatie (eisprong)
Dag 14 = meestal vindt de bevruchting binnen 12u na de eisprong plaats
Dag 20 = pre-embryo (bevruchte eicel) nestelt zich in de baarmoederwand
Dag 28 (29) = menstruatie, of de dag waarop je zwangerschapstest kan doen omdat je ‘overtijd’ bent

Innesteling

Meestal merk je niets van de innesteling, maar soms kan deze een beetje bloedverlies geven. Dit bloedverlies kan ontstaan doordat bij innesteling van de bevruchte eicel een bloedvaatje geraakt wordt. Dit bloedverlies is vaak minder hevig dan een menstruatie en de kleur kan wisselen van helderrood, roze of bruin.

Soms kun je deze innestelingsbloeding verwarren met een menstruatie. Mocht deze minder hevig zijn dan anders of je twijfelt of je zwanger bent doordat je meer zwangerschapssymptomen (misselijk, gevoelige borsten etc) hebt? Dan kun je een zwangerschapstest doen.

Deze innestelingsbloeding komt vaker niet voor, dan wel. Dus niet ongerust als je geen bloeding hebt gehad. Qua percentage wordt er gesproken over 20-30% van een innestelingsbloeding.

 

Het e-book: zwanger wat nu?! Met tips door verloskundige Doete

Klik hier om het gratis e-book te ontvangen

Bloedverlies

Bloedverlies in het begin van je zwangerschap is vaak onschuldig en kan verschillende oorzaken hebben. Zoals hierboven beschreven kan het door innestelingsbloeding komen, maar ook door betere doorbloeding van je baarmoeder kun je bloedverlies hebben na vrijen. Ook kan bloedverlies optreden bij aambeien of obstipatie.

Bloedverlies maakt logischerwijze onzeker. Bloedverlies kan namelijk ook betekenen dat het om een miskraam gaat. Meestal is bloedverlies de eerste tekenen van een miskraam en komt de krampende buikpijn later. Bij de helft van de zwangeren met bloedverlies, gaat het om een miskraam.
Maar bloedverlies hoeft dus niet gelijk te betekenen dat het niet goed gaat met je zwangerschap.

Heb je na een positieve zwangerschapstest bloedverlies? Neem dan contact op met je verloskundige.

Wat als innesteling mislukt?

Lang niet altijd gaat het innestelen van de bevruchte eicel in je baarmoeder goed. Wanneer een eicel bevrucht is, is dit nog geen garantie voor een zwangerschap. Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling. Bij een mislukte innesteling wordt namelijk ook (net zoals de bevruchte eicel, ook) het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit lijkt dus op een ‘gewone’ menstruatie. Je zou dit ook een vroege miskraam kunnen noemen, je zou dit kunnen herkennen doordat je menstruatie later begint dan je zou verwachten.
Vroeger, zonder alle hulpmiddelen, wist men pas later dat je zwanger was, nu herkennen wij een miskraam (mislukte innesteling) veel eerder.

Redenen buikpijn

Hieronder volgen een paar (onschuldige) redenen voor buikpijn tijdens eerste periode van zwangerschap. Doordat ze onschuldig zijn hoeft dit niet te betekenen dat ze minder vervelend zijn.

Innesteling
Sommige vrouwen kunnen de innesteling voelen, als een lichte (menstruatie achtige) buikpijn. Dit is echter lastig te onderscheiden van een menstruatie. Vaak duurt dit maximaal één tot twee dagen.

Gevoelige darmen
Pijn in je darmen kan ontzettend heftig en vervelend zijn. Voeding kan hier invloed op hebben, maar ook de zwangerschapshormonen. Daarom kun je last krijgen van winderigheid, maar ook obstipatie. Wil je tips bij obstipatie? Klik dan op deze blog.

Groei baarmoeder en bandenpijn
Vanaf tweede trimester kun je soort van zeurende buikpijn krijgen van de groei van je baarmoeder. Je baarmoeder ‘wordt gedragen’ door een soort banden en doordat deze groeit kun je dit als een soort groei/spierpijn ervaren. Je kunt dit ervaren als een soort korte, heftige, stekende pijn of juist een aanhoudende doffe pijn aan de zijkant(en) van je lies.

Overig
Natuurlijk kan de reden voor buikpijn ook een reden buiten je zwangerschap om zijn. Zoals buikgriep of blindedarm ontsteking. Bij twijfel geldt ook hiervoor, neem contact op met je huisarts (of verloskundige.

Contact met je verloskundige bij

 • Aanhoudende of (ineens) ernstige buikpijn
  Bij deze buikpijn na een positieve zwangerschapstest
 • Bloedverlies
  Bij bloedverlies na een positieve zwangerschapstest
 • Pijn bij het plassen
  Deze pijn kan betekenen dat je een blaasontsteking hebt, dit verloopt echter anders tijdens je zwangerschap, dus neem bij twijfel contact op met je huisarts of verloskundige.
 • Koorts
 • Afwijkende vaginale afscheiding

Elke zwangerschap is uniek en daarom adviseer ik je ook bij twijfel contact op te nemen met je verloskundige voor advies. Liever niet dr. Google-en, maar een professional om hulp vragen 🙂

Tips bij buikpijn

 • Warme kruik of bad
 • Probeer lichte lichaamsbeweging, zoals wandelen of zwemmen
 • Je kunt paracetamol nemen, wanneer je de ernstige vormen van buikpijn hebt uitgesloten of contact hebt gehad met je verloskundige

 

Meer tips?

Je kunt hier gratis mijn e-book downloaden: zwanger, wat nu? downloaden. Met alle informatie die je moet weten voordat je je eerste afspraak bij de verloskundige hebt.

 

Liefs,

Doete,
Verloskundige

 

 

Links

Obstetrie en Gynaecologie, Heineman
Praktische verloskunde, Prins etc.
Prenatale zorg, compendium, Nijhuis

Gerelateerde posts

Zwangerschap musthaves

Ontspannen zwanger musthaves Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik veel vragen over mijn musthaves. Hieronder deel ik mijn 10 favoriete items voor een meer ontspannen zwangerschap

Zwanger? Wat nu

Je bent zwanger, wat nu?   Gefeliciteerd! Als je deze blog leest ben je waarschijnlijk zwanger. Je bent naar de winkel gegaan, hebt een zwangerschapstest

Privacy Preference Center