Corona & zwanger zijn: wat moet je weten?
Afgelopen maanden heb ik verschillende live sessies geven over Corona & zwanger zijn. Als verloskundige kan ik me goed voorstellen dat je veel vragen hebt en onzeker kan zijn in deze periode. Vandaar dat ik, al dan niet in samenwerking, graag jullie vragen (heb) beantwoord. Zo ging ik in gesprek met verloskundige Milou Pijper, kraamverzorgende Fenna Koree én spoedeisende hulp arts Dr. Heleen Lameijer van Makesciencework. Onze laatste sessie samen was in samenwerking met het tijdschrift Oudersvannu
Voorafgaand aan de live sessies kwamen er veel persoonlijke vragen, maar het viel me op dat er een aantal vragen steeds terugkwamen. Daarom heb ik de 10 meest gestelde vragen in deze blog verzameld. Wie weet zit jij met één van dezelfde vragen?!
Lees hieronder de meest gestelde vragen over zwangerschap, geboorte en kraamperiode.
Kun je het virus doorgeven aan je kindje?
Op dit moment denken we dat het virus niet overdraagbaar is via de placenta, navelstreng of borstvoeding. Dus er is geen verticale transmissie mogelijk, zoals we dat zo mooi noemen.
Daarnaast heb je als zwangere niet verhoogd risico om besmet te raken met het virus en verlopen de meeste gevallen mild tijdens de zwangerschap.
Hoe kun je je voorbereiden op de geboorte zonder cursussen & voorlichtingen?
Juist in deze periode kan het fijn zijn om een zwangerschapscursus te volgen, om zowel met andere zwangeren te kunnen kletsen en verbinden, maar ook om je vragen te stellen, voor meer ontspanning tijdens je zwangerschap en ter voorbereiding op de geboorte. Ondanks dat er geen face-to-face cursussen worden gegeven, kun je je ook goed online voorbereiden.
Afgelopen maand heb ik ook mijn fysieke cursussen omgetoverd tot online lessen en ben ik hier heel tevreden over. Zowel de lessen tijdens mijn privé lessen als mijn ontspannen zwanger academie. Mijn academie is de zwangerschapscursus omgetoverd tot online omgeving met masterclasses en inclusief cursusboek, werkboeken, audiobestanden én een community om met andere zwangeren te kletsen.
Mijn tip hierbij is om te kijken bij wie jij aansluiting voelt. Ik weet dat het op dit moment voelt alsof er een ‘wildgroei’ aan cursussen is, dus check welke coach deze cursus al langer geeft en ook een professional is. Oh én lees recensies. Super belangrijk 🙂
Kun je in het ziekenhuis bevallen?
Gelukkig is er altijd (ook tijdens de Corona lockdown) de keuze (geweest) om zelf te bepalen waar jullie willen bevallen.
Je kunt dus bevallen waar jij wilt, zowel thuis als in het ziekenhuis. Als verloskundige vind ik het ook belangrijk dat je kiest waar jij je veilig voelt, dit omdat je dan kan ontspannen en dat zal je tijdens de geboorte verder helpen.
Is het wel 100% veilig om in het ziekenhuis te bevallen?
In Nederland hebben we een uniek geboortezorg systeem. Een zwangerschap en de geboorte worden als een natuurlijk proces gezien, vrouwen hebben in ons land de keuzevrijheid waar ze willen bevallen en de verloskundigen zijn altijd dichtbij in de buurt! Ons geboortesysteem is vrouwvriendelijk, wat gekenmerkt wordt door een lage babysterfte en, in vergelijking met de landen om ons heen, een veel minder onnodig medisch ingrijpen. Zoals een keizersnede of inleiding (KNOV).
In kader van deze Corona periode, is het net zoals anders even veilig om thuis als in het ziekenhuis te bevallen. We adviseren in het algemeen om de thuisbevalling te overwegen, ivm de mogelijke druk op het ziekenhuis. Maar! het geldt nog steeds, dat je keuze hebt waar je wilt bevallen. Thuis of in het ziekenhuis. Daarnaast huur je als het ware een kamer in het ziekenhuis en zijn er bij een thuisbevalling dezelfde hoeveelheid mensen aanwezig. Je verloskundige en kraamzorg.
Ik kan je geen 100% garantie geven, maar wij verwachten dat we veilige zorg geven. Er zijn namelijk strenge regels voor het personeel, er zijn aparte kamers voor Corona positieve zwangeren en daarnaast kom je over het algemeen op een afdeling waar mensen niet ziek zijn, maar zwanger 🙂
Is thuis bevallen op dit moment veiliger dan in het ziekenhuis?
In termen van veiliger durf ik dit niet te zeggen. Zoals ik al zei zijn er in het ziekenhuis (omv Corona) strenge regels & protocollen en wordt er gebruik gemaakt van goede voorzorgsmaatregelen. Zoals Dr. Heleen Lameijer ook tijdens een van de sessies zei: “waarschijnlijk ben ik beter beschermd in mijn pak tijdens m’n werk, dan wanneer iemand naar de supermarkt gaat voor boodschappen”.
Daarnaast huur je als het ware een kamer in het ziekenhuis en is er bij een thuisbevalling dezelfde hoeveelheid mensen aanwezig. Een verloskundige en kraamzorg, alleen is de weg ernaar toe natuurlijk anders, ipv dat je ‘gewoon’ thuis kan blijven.
Als verloskundige zou ik je vooral willen aanraden om te kiezen op basis waar jij je veilig en fijn voelt. Dat is het belangrijkste. Ik heb hier onlangs ook een blog over geschreven; hoe kies je voor een thuis of ziekenhuisbevalling? Klik hier voor deze blog.
Is er een kans dat mijn partner niet aanwezig kan zijn bij de geboorte?
Dit is natuurlijk super belangrijk en begrijp ik vol-kom-en dat je je hier stiekem wel wat zorgen over maakt. Gelukkig is er een grote kans dat dit niet van toepassing is. De protocollen verschillen per regio, maar wat ik weet is dat bij symptomen de partner (ook in het ziekenhuis) gewoon bij de geboorte aanwezig kan zijn en dan beschermingsmaatregelen krijgt. Zoals een mondkapje. Wanneer de partner bewezen positief is voor COVID-19 (Corona) verschilt het per ziekenhuis of de partner erbij kan zijn. Thuis is dit niet ter sprake, dan kan hij/zij er ook met een mondkapje bij aanwezig zijn.
Als je verkouden blijkt te zijn tijdens de geboorte, wordt de baby dan bij je weggehaald?
Nee zeker niet, ook als je Corona positief bent, dan blijft je kindje bij jou. Het belangrijkste, is altijd en zeker nu, dat jij met je kindje kunt knuffelen. Er wordt dan wel een mondkapje geadviseerd bij borstvoeding en bij het knuffelen. Goede handhygiëne is ook hierbij erg belangrijk.
Mag ik borstvoeding geven? Wanneer ik symptomen zou hebben of ziek zou zijn?
Borstvoeding is zeker mogelijk. We raden misschien juist wel aan om borstvoeding te geven als je Corona hebt. Borstvoeding zorgt namelijk voor een betere weerstand. We weten dat moedermelk pasgeborenen kinderen beschermt tegen luchtweginfecties, dat komt door de antistoffen die de moeder dan deelt met het kindje. Op dit moment is dit voor Corona nog onbekend.
Mag ik kraambezoek ontvangen? Vanaf wanneer is dit mogelijk?
De richtlijnen en adviezen gelden dat er geen kraambezoek mogelijk is wanneer de kraamverzorgende voor het gezin zorgt (gehele kraamweek, ook als de kraamverzorgende niet aanwezig is). Daarna raden we als verloskundigen ook aan om het bezoek te beperken (volgens de regels van jouw kraamverzorgende) en wordt er geadviseerd om minimaal de 1,5m afstand te bewaken.
Ik snap dat dit ontzettend verdrietig is. Je wil het liefste dat je geliefden kunnen knuffelen met je kindje, maar het belangrijkste is de gezondheid voor iedereen én omdat er nog zoveel onbekend is, raden we dit aan.
Een mogelijke optie om je kindje te laten bewonderen door je familie en vrienden is het inmiddels bekende raambezoek.
Heb je nog leuke en positieve tips om raambezoek wat persoonlijker te maken?
Leuke vraag 🙂 Zet het video bellen aan tijdens dit raambezoek en laat foto’s maken, ter herinnering. Je partner kan voordat het bezoek komt eventueel al wat stoelen buiten zetten en het bezoek kan zelf bijv. koffie meenemen. Geniet van de kleine dingen die we mogelijk zijn.
Ik hoop dat ik je nog wat antwoorden heb kunnen geven. Staat je vraag hier niet tussen? Dr. Heleen Lameijer beantwoorde een aantal FAQ in haar nieuwe blog, zoals: loop ik hoger risico om besmet te worden als zwangere, wat is jullie advies omtrent werken, effect van Corona op je ongeboren kindje en vragen omtrent antistoffen voor Corona. Lees haar blog hier.
Ook kun je alle Insta live sessies hier terugkijken.
Voor meer ontspanning in deze periode
Voor meer ontspanning in je zwangerschap kom ik graag bij je thuis voor een pretecho of zwangerschapscursus. Sinds april 2020 kun je ook mijn gehele zwangerschapscursus nu online volgen. Naast de live sessies op Instagram geef ik je ook meer tips in mijn eigen podcast: de 9 maanden podcast. Iedere ouder verdient het om met een warm gevoel terug te kijken op de zwangerschap en geboorte, ook wanneer de situatie niet ideaal lijkt.
Zou je graag direct mijn tips willen lezen? Klik hier voor mijn GRATIS e-book: meer tips voor ontspanning.
Liefs,
Doete
Verloskundige & zwangerschapsexpert Dubbel Zen
Deze blog is gebaseerd op de feiten die ik op dit moment tot mijn beschikking heb, op 28 april 2020. Omdat er steeds nieuwe onderzoeken en gegevens beschikbaar zijn, kan het mogelijk zijn dat de informatie hierboven verouderd is wanneer jij dit leest. Voor de meest actuele informatie zie rivm.nl
Gerelateerde Berichten
- Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis?
Thuis of in het ziekenhuis bevallen? Twijfel je over de plek waar je wil bevallen?…
- Zwanger? Wat nu
Je bent zwanger, wat nu? Gefeliciteerd! Als je deze blog leest ben je waarschijnlijk…
- Onder begeleiding van het ziekenhuis bevallen
Onder begeleiding van het ziekenhuis bevallen Er wordt geregeld gevraagd, maar Doete kun jij de…