Gezonde voeding tijdens je zwangerschap

Gezonde voeding tijdens je zwangerschap

Vandaag de dag is op het internet gigantisch veel informatie te vinden over wat wel en niet goed voor je is. Aan de ene kant super fijn, maar aan de andere kant kan dat ook verwarrend zijn. Want, wat is nou wel en niet goed voor je?
Als je zwanger bent zijn er een aantal producten die je niet mag eten. Welke producten dit zijn vind je hier.

In deze blog hebben we het met name over de producten die je wel mag eten en juist belangrijk zijn voor jou en je kindje.

Tijdens de zwangerschap voedt je baby zich met voedingsstoffen die jij tot je neemt. Jezelf goed blijven voeden tijdens de zwangerschap is om die reden ontzettend belangrijk. Maar wat is dan precies belangrijk?

Daily Essentials = wat je dagelijks nodig hebt

Eet 400 a 500 gram groente

Ik kan het niet vaak genoeg benoemen maar dit is je basis. Dit zorgt voor vitamines, mineralen en vezels. 400 a 500 gram groentes is een hele hoop maar ik beloof je, je went eraan. Ik wil je aanraden om deze hoeveelheid groentes over de dag te verdelen. Wees creatief. Rasp een bietje, wortel of courgette door je havermout. Eet snack groentes als paprika, radijsjes en wortels en dip dit in wat hummus. Maak een smoothie waar je bladgroentes als spinazie, boerenkool en postelein aan toevoegt. Varieer in soort en zorg ervoor dat tijdens het avondeten je bord voor de helft uit groentes en meerdere kleuren bestaat.

Eet 2 stukjes fruit

Net als bij het eten van groentes levert fruit ook vitamines en mineralen. Ieder stukje fruit en iedere kleur bevatten andere voedingsstoffen. Dus ook hier geldt; eat the rainbow. Eet niet alleen appels maar wissel af met blauwe bessen, mango of denk aan passievrucht.

Eet minimaal 15 gram (handje) noten per dag

Noten bevatten goede vetten en om die reden is het eten ervan belangrijk. Wanneer je voor noten kiest, kies dan voor de ongebrande en ongezouten variant. Mocht je een lage bloeddruk hebben dan kan een handje gezouten noten van toegevoegde waarde zijn.

Eet volle granen en aardappelen

Volle granen leveren meer voedingsstoffen en vezels dan witte pasta en pandan rijst. Je kunt hierbij denken aan het eten van quinoa, zilvervliesrijst en linzenpasta. Je hebt verschillende soorten aardappelen. Ook leuk om daarmee te experimenteren. Wist je dat de meeste voedingsstoffen zich direct onder de schil bevinden?

Vlees/vleesvervangers

Eet je vlees? Kies dan voor onbewerkt en waar mogelijk voor een biologische variant. Denk ook aan peulvruchten, noten en eieren, wat goede vleesvervangers zijn.

Weekly Essentials = wat je wekelijks nodig hebt

Eet minimaal 1 keer per week peulvruchten

Denk hierbij aan linzen, zwarte bonen en kikkererwten. Peulvruchten bevatten onwijs veel vezels maar ook B-vitamines en mineralen als ijzer, calcium, fosfor en molybdeen. Naast dat ze koolhydraten bevatten zitten er ook eiwitten in.

Eet 1 a 2 keer per week vette vis (LET OP: niet rauw)

Vette vis bevat omega 3. Dit werkt ontstekingsremmend maar je hebt het bijvoorbeeld ook nodig voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je kindje.

Door een verandering in hormonen kan dat voor sommige vrouwen knap lastig zijn want wat nou als paprika’s, pompoensoep en bananen echt je neus uitkomen? Mijn tip in deze: maak een lijstje met alles wat je lekker vindt en wat je op dit moment goed kunt verdragen. Hang dit in het zicht, mix je groentes ergens doorheen en eet kleine beetjes.
Ik hoop dat ik je weer heb mogen inspireren.

Liefs,

Riek

Meer weten of advies voor jouw situatie? Klik dan hier

 

Gerelateerde posts

Gezonde vega wraps

Gezonde vega wraps Die ook nog eens easy peasy te maken zijn (binnen 20 minuten op tafel)! Met deze vega wraps heb je niets eens

Hoe kies je een verloskundige?

Wanneer je een positieve test hebt gehad ben je zwanger! Gefeliciteerd! Maar wat nu? Moet je al dingen regelen? En moet je je direct aanmelden

vergoeding zwangerschapscursus

Vergoeding voor zwangerschapscursus

Vergoeding zwangerschapscursus 2021 De meeste aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor een zwangerschapscursus, maar welke verzekeraar vergoed mijn cursus?   Hieronder vind je op alfabetische

Weekend deal

Alleen dit weekend MEGA korting op de online cursussen van Dubbel Zen.
  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Minuten

Het beste van Dubbel Zen - deal

388 249
  • The Ultimate Birth Guide - 9 mnd toegang - t.w.v. 249,-
  • The Ultimate Birth Checklist - t.w.v. 34,95,-
  • The Ultimate Mom Guide - 2 jaar toegang - t.w.v. 99,-
  • Affirmatie kaarten - t.w.v. 29,95
  • Klein Leven - onbeperkte toegang - gratis