Alles wat je moet weten over te grote of te kleine baby’s

Tijdens je zwangerschap wordt de groei van je kindje in de gaten gehouden. Door middel van de groei van je baarmoeder, die je verloskundige bepaalt door de top van je baarmoeder te voelen.

Groei echo

Daarnaast kan er om medische redenen worden geadviseerd om een groei echo te verrichten. Bijvoorbeeld wanneer de groei van je buik stil lijkt te staan of juist sneller groeit dan verwacht.

Tijdens zo’n groei echo wordt er een omtrek gemaakt van het hoofd, buik en bovenbeen van je kindje. Ook wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater en of je kindje goed beweegt. Uit deze groei echo volgen waardes die in een grafiek worden ingevuld.

Één meting kan nog niet zoveel vertellen, waar we meer uit concluderen zijn een reeks aan groei echo’s, om daadwerkelijk te bepalen of je kindje buiten proportie of juist te weinig groeit. Een groei echo ter controle kan wel helpend zijn om eventuele zorgen weg te nemen. 

De computer berekent vanuit deze waardes een geschat gewicht. In een grafiek kun je dan zien hoe de groei van je kindje is ten opzichte van andere kindjes rond dezelfde leeftijd. P10 betekent bijvoorbeeld percentiel 10 → 10% van de kindjes zijn kleiner en wanneer je kindje groeit op P90, dan is 10% van de kindjes groter.

Lees hier meer

Te kleine baby

Als het gewicht van de baby onder de p10 ligt, kan dit betekenen dat de:

 • baby gezond is en klein in aanleg
 • placenta niet goed werkt waardoor de baby niet goed groeit
 • baby achterblijft in groei door een afwijking of infectie

De baby kan dus afwijken van het gemiddelde, maar toch gezond zijn. Bijvoorbeeld als jij en je partner ook kleiner dan gemiddeld zijn.

Naast het gewicht wordt er tijdens een groei echo ook gekeken naar andere metingen en bevindingen. Is de buik in verhouding kleiner dan de rest? Dan is de kans groter dat de placenta onvoldoende werkt. Klopt de verhouding? Dan is de kans groter dat er geen probleem is, maar dat de baby in aanleg kleiner is.  

Bloeddoorstroming en vruchtwater

Naast het gewicht wordt ook vaak de bloeddoorstroming in de bloedvaten van de baby gemeten. Als de baby klein is, meet de echoscopist de bloeddoorstroming in de bloedvaten van de baby. Hiermee wordt de stroming in een bloedvat in de navelstreng en in het hoofd gemeten. Dit zegt iets over de werking van de placenta. Ook wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. Dit zegt ook iets over de conditie van de baby.

Het probleem

Als de baby niet alleen afwijkt van de curve, maar vooral in de curve niet meer volgens zijn of haar eigen lijn groeit, is het belangrijk dat de baby in de gaten wordt gehouden.

 

Te grote baby

Heel eerlijk. Ik heb verschillende (onverwachte) grote baby’s geboren zien worden. 
ZONDER rupturen. Rustig en kalm. Maar ik heb ook verschillende inleidingen begeleid waar het niet zo soepel verliep. Je weet niet hoe het zal verlopen, dat kan ik je niet garanderen. Maar je kan jezelf wel een belangrijke vraag stellen. Misschien past een (te) grote baby wel bij jou/jullie. Je bekken is bewegelijk en je kunt van tevoren niet bedenken of een bepaald gewicht bij je bekken past. Hierbij geloof ik heel erg dat je lichaam gemaakt is om te baren, los van gewicht. Bepaalde interventies kunnen wel mogelijke problemen geven (deze informatie heb ik uitgewerkt per interventie in deze module).

Maar hoe bepaal je dan het beleid bij een (te) grote baby? En hoe bepaal je jouw keuze daarin?

Een grote baby kan twee oorzaken hebben:

Als het gewicht van de baby boven de p90 ligt, kan dit betekenen dat de baby:

 • gezond is en in aanleg groot is
 • zwaarder is door een aandoening zoals suikerziekte (diabetes) bij de moeder

 

Naast het gewicht worden er ook naar andere bijzonderheden gekeken. Is de buik groter dan ten opzichte van de rest? Dan kan het zijn dat er sprake is van suikerziekte bij de moeder. Kloppen de verhoudingen? Dan is de kans groter dat de baby in aanleg groot is. Dat het dus bij jou en je eventuele partner past.

Gerelateerde posts

Brandend maagzuur?

Last van brandend maagzuur? Je bent niet de enige…. Ongeveer 70% van de zwangeren heeft last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. In het begin

Vergoeding zwangerschapscursus 2022

Vergoeding zwangerschapscursus 2022 De meeste aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor een zwangerschapscursus, maar welke verzekeraar vergoed mijn cursus? Hieronder vind je op alfabetische volgorde

Weekend deal

Alleen dit weekend MEGA korting op de online cursussen van Dubbel Zen.
 • 00Dagen
 • 00Uren
 • 00Minuten

Het beste van Dubbel Zen - deal

388 249
 • The Ultimate Birth Guide - 9 mnd toegang - t.w.v. 249,-
 • The Ultimate Birth Checklist - t.w.v. 34,95,-
 • The Ultimate Mom Guide - 2 jaar toegang - t.w.v. 99,-
 • Affirmatie kaarten - t.w.v. 29,95
 • Klein Leven - onbeperkte toegang - gratis