Corona en zwangerschap
We weten inmiddels allemaal dat dit niet meer over het Mexicaanse biermerk gaat.
Corona scares us, of in ieder geval de media is hier goed mee bezig. Dit weekend liep ik in de Etos en zag ik dat het hele schap met handontsmetting uitverkocht was én dat deze ontsmetting tubes online worden aangeboden voor een bedrag x20 én hoorde ik vanochtend dat vele (groente)schappen in de Jumbo uitverkocht waren…. Gekkenhuis.
Maar….. wanneer je zwanger bent, wil je het allerbeste voor je kindje en kan ik me goed voorstellen dat je je toch een beetje zorgen maakt, vandaar deze blog! Geruststelling, maar ook een aantal tips.
Het Coronavirus
Het Coronavirus, is een griepvirus met meerdere varianten (wat past bij een griepvirus). Het wordt ook wel beschreven als het SARS-CoV-2 omdat dit virus ook de luchtwegen infecteert. De meeste varianten geven milde klachten, zoals verkoudheid. Wat ik (nog niet wist) is dat dit griepvirus overgesprongen is van de dierenwereld (vleermuizen, met mogelijke tussengastheer, in China). Daarom is er nog zo weinig over bekend.
Mijn favoriete spoedeisende hulp arts Heleen Lameijer van Makes Science Work schreef al twee blogs over het Coronavirus. Een geruststelling om te lezen. Zo beschrijft ze de volgende cijfers;
Hoewel elke persoon die overlijdt aan een virusinfectie natuurlijk eentje te veel is, en 1000 patiënten (overleden in China) als best veel klinkt, is dat het eigenlijk statistisch gezien niet. Ter vergelijking: in Nederland sterven gemiddeld per jaar zo’n 2000 mensen aan de griep.
In China wonen 1,4 miljard mensen. Dat is dus een overlijdenspercentage op de populatieniveau van zo’n 0%.
Mij helpen zulke statische gegevens.
Inmiddels is het Coronavirus ook verspreidt in Europa en zijn de eerste besmettingen in Nederland bekend. Maar moeten we ons nu zorgen maken? Dr. Heleen Lameijer beschreef hierover het volgende:
Dat het virus zich sneller verspreidt dan gedacht, wil niet persé iets zeggen over de ernst van de virusinfectie. Wel wordt de kans op besmetting wat groter. Omdat het een nieuw virus is hebben we allemaal nog geen immuniteit opgebouwd. Dat wil zeggen, iedereen die besmet raakt zal een bepaalde vorm van symptomen gaan ontwikkelen. Alleen puur al als onderdeel van de immuunrespons van het lichaam. Hoe ernstig de symptomen zullen zijn lijkt, net als met andere infecties, met name af te hangen van hoe gezond iemand van te voren al was.
Immuunsysteem tijdens je zwangerschap
Zoals je misschien wel weet staat je immuunsysteem op een iets lager pitje wanneer je zwanger bent. Dit is logisch te verklaren omdat je zwangerschap door je lichaam anders als iets lichaamsvreemd gezien zou worden. Je kindje bestaat namelijk 50% uit (bekend) lichaamseigen DNA, maar ook 50% van lichaamsvreemd DNA (dat van je partner). Een mooi systeem dat je lichaam dus het immuunsysteem op een lager pitje heeft gezet, zodat je een zwangerschap 9 maanden lang kan dragen (dé wonderlijke wereld van zwangerschap). Hierdoor ben je wel iets vatbaarder voor een verkoudheid of griep, maar moet je je dan nu zorgen maken wanneer je zwanger bent?
In het medisch vakblad The Lancet vond ik een kleine studie over negen zwangere vrouwen met het Coronavirus. De voorlopige conclusie is dat het virus niet van moeder naar baby (tijdens de zwangerschap) overdraagbaar is. In deze studie werd het vruchtwater, navelstrengbloed en de melk in de borsten getest, waar geen verticale transmissie (in de buik) van moeder naar baby aantoonbaar was.
Deze studie kun je nog geen kwalitatief aantoonbaar bewijs noemen (ivm lage test groep), maar met wat we nu hebben, kunnen we eerst met o.a. deze gegevens vooruit.
Wel is het als zwangere vrouw aan te raden om extra alert te zijn wanneer je je niet goed voelt en je bij de huisarts te melden wanneer je koorts hebt. Maar wat nu bekend is, doet het vermoeden dat dit virus minder complicaties meebrengt dan de vorige SARS-virussen en hoef je je geen zorgen te maken.
Adviezen
Ook het RIVM (rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu) stelt ons gerust door te zeggen dat we ons geen zorgen hoeven te maken. De infectie (bij zwangeren) met het Coronavirus heeft hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover we weten is er geen verhoogde kans op miskraam of aangeboren afwijkingen.
Wel wordt er de volgende voorzorgsmaatregelen aangeraden (die overigens gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken);
– Was je handen regelmatig
– Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
– Gebruik papieren zakdoekjes
Heb je het vermoeden dat je misschien wel het Coronavirus hebt?
Neem dan contact met je verloskundige of huisarts op wanneer je…
– Koorts boven de 38 graden én luchtwegklachten (zoals hoesten of verkoudheid)
– Én de afgelopen twee weken in een van de volgende landen of regio geweest bent;
China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea, Iran of Noord-Italie
– Óf mogelijk in de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het Coronavirus
Een Amerikaanse arts (Dr. Fernando) raad naast deze algemene voorzorgsmaatregelen ook aan om drukbezochte plekken met weinig ventilatie te vermijden. Ook deze arts beschrijft dat mocht je toch besmet raken met het Coronavirus, dit virus geen schade zal brengen aan je kindje. Er zijn ook geen soortgelijke (luchtweg) virussen bekend die schade tijdens een zwangerschap hebben veroorzaakt.
Ik hoop dat ik je wat heb kunnen geruststellen. Heftige stress lijkt vooralsnog schadelijker te zijn tijdens je zwangerschap. Dus probeer je niet druk te maken 🙂
Liefs,
Doete
Verloskundige
Inspiratiebronnen
Corona virus:
https://www.makesciencework.nl/blogs/het-coronavirus-hoe-erg-is-dat-nou-eigenlijk-echt/
Afweersysteem zwangere:
https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S0140-6736%2820%2930365-2
Adviezen:
https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden
Adviezen:
https://www.whattoexpect.com/news/pregnancy/coronavirus-during-pregnancy/
Gerelateerde Berichten
- Gezonde bananen pannenkoeken
Gezonde bananen pannenkoeken, yes! Wie wil nou niet met pannenkoeken & fruit ontbijten? Perfect voor…
- Brandend maagzuur?
Last van brandend maagzuur? Je bent niet de enige.... Ongeveer 70% van de zwangeren heeft…
- Havermout goed voor elk
Havermout goed voor elk! Havermout (en dan vooral de pap) klinkt in eerste instantie niet…