Hoe kies je een verloskundige?

Wanneer je een positieve test hebt gehad ben je zwanger! Gefeliciteerd! Maar wat nu? Moet je al dingen regelen? En moet je je direct aanmelden bij een verloskundige?
Ik heb een blog geschreven over mijn verloskundige tips als je net zwanger bent. Deze blog lees je hier.

Een van mijn tips die ik in deze blog geef is om je zsm aan te melden bij een verloskundigenpraktijk. Sommige praktijken zijn zo geliefd dat ze voor bepaalde perioden een stop hebben op nieuwe aanmeldingen. Dus (soms geldt) hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

Maar hoe kies je dan een verloskundige?

Verloskundige zorg in Nederland

Als je zwanger bent kun je zelf contact opnemen en een afspraak maken met een eerstelijns verloskundige (zie hieronder voor meer informatie over de ‘1e-2e-3e lijn verloskundige zorg‘ in NL).

Je bent dus vrij om zelf een verloskundige uit te kiezen; net als je je eigen huisarts mag bepalen. Veel vrouwen kiezen een verloskundige in de buurt, maar vooral in grote steden zijn er veel opties. Kies een praktijk die bij je past; bij welke verloskundige(n) je prettig voelt. Je kunt je oriënteren door andere vrouwen te vragen naar hun ervaringen bij verloskundigenpraktijken of je kunt langsgaan bij een praktijk om een indruk te krijgen. Vaak staat er op de website van de praktijk veel informatie over de verloskundigen en bijvoorbeeld ook waar zij extra aandacht aan besteden.

Eerste, tweede en derde lijn verloskundige zorg

1e lijn Verloskundige praktijk (voor de gezonde zwangere)

2e lijn Algemene ziekenhuizen (medische zorg = klinisch)

3e lijn Universitaire ziekenhuizen (extra medische zorg = klinisch)

 

Verloskundigenpraktijken (eerste lijn) begeleiden de gezonde zwangeren. De verloskundige volgt de zwangerschap met standaard controles en echo’s. Ook begeleiden ze de geboorte en de kraamperiode (tijd na de bevalling). In Nederland heb je de keuze of je thuis wil bevallen of in het ziekenhuis (poliklinische bevalling).
Echo’s kunnen in een praktijk gemaakt worden, maar soms word je hiervoor doorverwezen naar een echo centrum, wanneer de verloskundigenpraktijk bijvoorbeeld geen echo apparatuur heeft.

Als je als zwangere een hoge bloeddruk, suikerziekte, of andere ziekte hebt dan kom je (meestal) onder controle bij een gynaecoloog in het ziekenhuis (tweede lijn). Vaak zie je tijdens het spreekuur dan ook verloskundigen, die klinisch werken onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Vaak beval je dan ook in het ziekenhuis (klinisch, tweede lijn). Na de bevalling kan het zijn dat je nog een paar dagen in het ziekenhuis moet verblijven en wanneer je naar huis gaat zal een (eerste lijn) verloskundige de zorg weer overnemen.

Praktijk of solo verloskundige?

De verloskundige begeleidt je vóór, tijdens en na je zwangerschap. Ze adviseert en ondersteunt je tijdens deze belangrijke periode. Zij werkt aan de beste zorg voor jou en je baby. De verloskundige controleert je gezondheid en die van je baby, maar ze bespreekt ook met jou (en je partner) hoe je je zwangerschap beleeft. Je hebt een vertrouwensband met je verloskundige: vragen, verwachtingen wensen en misschien ook angsten kun je met je verloskundige bespreken.

Zoals hierboven gaf ik al aan dat er verschillende verloskundigenpraktijken bestaan. Hieronder zal ik de opties die er zijn benoemen.

Verloskundigenpraktijk

In grotere dorpen en steden zijn er verschillende praktijken met meerdere verloskundigen. Deze verloskundigen werken als een team en dit heeft als voordeel dat je dus altijd één van deze verloskundigen ziet tijdens de controles en geboorte. Je zult (meestal) tijdens je zwangerschap kennis maken met alle verloskundigen, zodat je iedereen leert kennen en je vertrouwt bij voelt.

Case load verloskundige

Er zijn ook zelfstandige verloskundigen. Deze werken solo in een eigen praktijk. Ook zijn er praktijken die als solo weer samen werken. Dus die elkaar opvangen mochten ze om wat voor reden even niet beschikbaar zijn. Tijdens de controles zul je elke keer dezelfde verloskundige zien. Je bouwt op deze manier dus een andere band op met je verloskundige. Ze runnen hun eigen bedrijf, dus zijn flexibel in hun doen en laten. Als het niet klikt, dan is het wel wat lastig. Maak dus uitgebreid kennis.

 

Wat je kiest is maar net waar je je prettig bij voelt. Bij een grotere praktijk kun je nog vragen hoe de onderlinge communicatie is ingericht: hoe goed en vaak dragen ze over, hoe borgen ze jouw persoonlijke informatie? Als je vol in de persweeën ligt, heb je niet echt behoefte aan toelichting geven op je dossier en je wil ook niet bij elke controle hetzelfde vertellen.

Bij een zelfstandig verloskundige kun je even vragen hoe zij borgt dat er iemand is bij de bevalling. Mocht ze ziek worden, wie vervangt er dan? Zo weet je in ieder geval goed van te voren waar je aan toe bent.

 

Hoe kies je een verloskundige (praktijk)?

Het allerbelangrijkste is de klik. Dit is niet in woorden te omschrijven. Wanneer je op zoek gaat naar een verloskundige krijg je al vaak een voorgevoel bij het doorlezen van de website en eventueel de social media pagina’s te bekijken van deze verloskundigenpraktijk. Lees de website goed door en kijk waar hun aandachtspunten liggen, sluit dit aan bij je wensen, je gevoel?

In het kort;

 • Vraag je vriendinnen, zus of andere bekende
 • Volg je gevoel
 • Lees recensies op Facebook of google en bekijk hun social media; spreken ze je aan?
 • Tenslotte goed om te kijken of je zorgverzekeraar de verloskundige van je keuze vergoed, soms vergoed een zorgverzekeraar maar 75% van de zorgverleners.

Mocht je tijdens de zwangerschap toch twijfelen of je de juiste verloskundigenpraktijk gekozen hebt, kun je altijd switchen.

 

Ik hoop dat ik je zo wat heb geholpen, succes met je keuze en ik wens je een fijne zwangerschap 🙂

Liefs,

Doete,
Verloskundige

 

Links

KNOV; de verloskundige
https://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/233/soorten-verloskundige-zorg

Zwanger in Groningen
https://www.zwangeringroningen.nl/hoe-kies-je-een-verloskundige/

Gerelateerde posts

Knippen of scheuren?

Knippen of scheuren? Een onderwerp waar je liever niet (te lang) bij wil stilstaan, maar wel goed geïnformeerd over wil zijn. Uiteraard knippen we liever

Weekend deal

Alleen dit weekend MEGA korting op de online cursussen van Dubbel Zen.
 • 00Dagen
 • 00Uren
 • 00Minuten

Het beste van Dubbel Zen - deal

388 249
 • The Ultimate Birth Guide - 9 mnd toegang - t.w.v. 249,-
 • The Ultimate Birth Checklist - t.w.v. 34,95,-
 • The Ultimate Mom Guide - 2 jaar toegang - t.w.v. 99,-
 • Affirmatie kaarten - t.w.v. 29,95
 • Klein Leven - onbeperkte toegang - gratis