Inleiden van de bevalling
Een inleiding kan geadviseerd worden wanneer er een medische reden is rond de gezondheid van jou of je kindje. Het is belangrijk dat de gynaecoloog of klinisch verloskundige met jou bespreekt wat de voor- en nadelen zijn en welke risico’s er zijn. Ook is het inleiden een advies. Je hebt altijd een keuze.
Opties voor inleiden
Het kunstmatig breken van de vliezen is vaak het startpunt van inleiden. Meestal opgevolgd door een infuus met weeënopwekkers. Dit is alleen mogelijk wanneer er voldoende ontsluiting is. Voordat je voldoende ontsluiting hebt, is het verstrijken (korter en weker worden van je baarmoedermond) belangrijk. Wanneer je lichaam nog niet klaar is om te bevallen, zie je vaak dat dit nog niet voldoende is. Waardoor eerst je baarmoedermond rijp gemaakt moet worden, voordat daadwerkelijke inleiding en bevallen mogelijk is.
Rijp maken van je baarmoedermond door middel van ballon kathether
Dit is de meest voorkomende manier van inleiden. Er wordt een Foley ballon kathether in je baarmoeder geplaatst, net voorbij je baarmoedermond. Daarna wordt het ballonnetje gevuld tot 30 of 50cc, waardoor deze op spanning komt te staan. Je lichaam zal hier op reageren door harde buiken te maken. Vaak leidt dit tot 2-3cm ontsluiting, waardoor de katheter in je vagina of helemaal eruit zal vallen. Dit kan na 1 dag, maar kan soms ook meerdere dagen duren.
Stappen van plaatsen van een ballon kathether:
- Er wordt een CTG gemaakt om de conditie van je kindje en de weeënactiviteit van jou te beoordelen
- Met een inwendig onderzoek wordt je baarmoedermond beoordeeld. Is je baarmoedermond al verkort? al wat zachter? staat deze al open? en is het hoofdje al ingedaald?
- Na het onderzoek word met jou de opties besproken en overwogen
- Wanneer je akkoord bent wordt er door middel van een speculum een ballon katheter geplaatst. Voorbij je baarmoedermond, in je baarmoeder, tegen het hoofdje van je kindje aan
- Daarna wordt deze gevuld tot 30cc
- Het speculum wordt er weer uit gehaald en door middel van inwendig onderzoek wordt er beoordeeld of deze juist zit
- Na het plaatsen volgt opnieuw een CTG.
Wanneer alles goed is mag je vaak naar huis. De volgende ochtend wordt opnieuw beoordeeld hoe rijp je baarmoedermond is en wordt het verdere beleid met jou afgewogen.
Er is een onderzoek gedaan naar de risico’s omtrent het inleiden door middel van een Foley katheter of inleiden met medicatie. Hierbij heeft de Foley katheter de voorkeur gekregen. Lees het onderzoek hier.
Voor- en nadelen van inleiden
Voordeel:
- Een manier om de baby eerder te laten komen, wanneer dit medisch noodzakelijk is. Bijvoorbeeld wanneer de groei achterblijft bij je kindje, wanneer jij Pre-eclampsie of zwangerschapscholestase hebt. En uiteraard wanneer jij dit, om welke reden dan ook, weloverwogen hebt beslist.
Nadelen:
- Grotere kans op langdurige geboorte (je lichaam is er nog niet klaar voor)
- Meer kans op kunstverlossingen (28% vs 23,9% bij spontane geboorte), keizersneden (29,3% vs 13,8%), pijnstilling (71% vs 41.3%), knip (41.2% vs 30,5%) en ruim bloedverlies na de geboorte (2.4% vs 1,5%)
- Kans op hypoxie bij de baby: doordat er sterkere (onnatuurlijke) weeën zijn kan de baby meer moeite krijgen met de geboorte. Daardoor is continu monitoring van de hartslag van de baby geadviseerd. Lees hier meer informatie
- Grotere kans op een traumatische ervaring van de geboorte. Dit komt doordat de steun tijdens de geboorte anders ervaren wordt en door een medisch verloop van de bevalling: (spoed) keizersnede, kunstverlossing of complicaties.
Bekijk het recente onderzoek met deze cijfers hier.
Daarom is het zo belangrijk om het inleiden goed te overwegen. Ik ben trouwens niet tegen inleiding, maar ik vind wel dat er vaak wat ’te licht’ over nagedacht wordt. Zowel door zorgverlener als zwangere. Nu je de informatie hebt, kun je dit samen met je zorgverlener bespreken en dit thuis, samen, overwegen.
De gehele richtlijn over inleiden van de baring voor verloskundigen, lees je hier.
Meer weten? Klik hieronder.
Gerelateerde Berichten
- Geboortehoudingen
Andere houdingen dan rugligging zorgen voor 30% meer ruimte in je bekken, zodat je kindje gemakkelijker…
- Meditatie ontspanning
Een fijne meditatie waar je lekker op reis gaat. Heerlijk om je dag mee af…
- Bevalling checklist voor partners
Toen ik zwanger was van Lot heb ik een checklist in de telefoon van Hein…