Is de draadloze Elvie kolf het geld waard?

Is de Elvie kolf het geld waard?

De Elvie Kolf is draadloos, stil en compact. Elvie beweert dan ook, “ze past zo in je beha en in je leven”. Geen draadjes en buisjes, geen zichtbare tepels, geen geluid en dus geen gedoe. Toen de lactatiekundige 2 weken na de geboorte bij ons thuis kwam, kocht ik een (enkelzijdige) Elvie kolf als cadeau voor mezelf. Because you’re worth it, zo voelde ik me toen, haha. Net voordat ik weer ben gaan werken heb ik er nog een bijgekocht, zodat ik dubbelzijdig kon kolven. Via Instagram kreeg ik veel vragen over deze kolf. Lees nu mijn ervaring in deze blog.

 

De draadloze Elvie kolf

Mijn ervaring

Zachter en aangenaam. Geen typisch beeld van het kolven wat ik ken als verloskundige. Ik denk ook dat ik op deze manier het kolven en dus borstvoeding langer kan volhouden 😊

Tijdens de kraamperiode en de weken erna was ik al enthousiast omdat ze zo ontzettend compact is, alleen viel de productie me tegen. Het leek alsof ze met de enkelzijdige kolf mijn toeschietreflex niet goed kon opwekken. Nadat ik overgestapt ben naar dubbelzijdig kolven met de Elvie ben ik super enthousiast! Ik heb een goede opbrengst en daarnaast word ik elke keer blij van het kolven. Het is zo gemakkelijk en discreet, dat je echt overal kan kolven. Gemakkelijk thuis, op je werk, maar ook wanneer je koffie drinkt in de stad of uit eten gaat. Ik loop zelfs vol trots van het toilet terug naar mijn tafeltje, zo van jullie hebben geen idee wat ik aan het doen ben. Daarnaast kun je de kolf gemakkelijk bedienen via de app op je telefoon. Dus je kunt prima even blijven zitten 😉
Ze zegt dus echt wat ze doet: “ze past in je leven en in je BH”.

Wanneer je wilt kolven breng je de borstschild op je borst aan en daarna de kolf. Inmiddels breng ik de kolf in z’n geheel op m’n borst, maar dat is niet hoe het officieel ‘moet’. Daarna zet je de kolf aan, verbind je eventueel met de app (niet perse nodig) en klik je op start. De kolf blijft gemakkelijk zitten en zit ook stevig, inclusief de melk die je kolft. Ik huppel dus ook weer vol trots terug naar het toilet (mocht ik weg zijn 🙃). Als je klaar bent met kolven stop je de kolf (eventueel via de app) en haal je de flesjes gemakkelijk eraf. Er zitten dopjes bij, zodat je de melk direct veilig kunt stellen. Ook zitten er zakjes bij waar je dan de kolf weer in kwijt kan. Zelf ben ik nog op zoek naar een handige tas, waar ik de flesjes (inclusief koel elementen) en de compacte Elvie in kwijt kan. Mocht je een tip hebben, let me know!

Kolf opbrengst

Ik kreeg vaak de vraag hoe de opbrengst is in vergelijking met een ‘ouderwetse’ kolf. Ik kan dit alleen niet vergelijken, omdat ik alleen maar met deze kolf heb gekolft. Wel vond ik de opbrengst tegenvallen met een enkelzijdige kolf. Voor mij werkt het goed wanneer mijn toeschiet reflex bij beide borsten wordt opgewekt. Ik kolf nu gemakkelijk 100cc in 5 minuten. Dus misschien kun je het daarmee vergelijken? Er zitten in ieder geval verschillende standen op en deze standen kun je dan ook weer onder je persoonlijke voorkeuren instellen in de app. Zodat wanneer jij de kolf aansluit, je ook echt draadloos te werk kunt. Kolf aansluiten, BH dicht en shirt eroverheen. Ik vind het ideaal 🙂

In totaal kan je per borst 150cc melk opvangen en dan wisselen van flesje mocht dit nodig zijn. Mijn opbrengst gaat alleen niet zo ver.

Opladen

Je kunt de Elvie kolf gemakkelijk en snel opladen. Met een volle batterij kan ik ongeveer 5 keer kolven. Ik kolf max. 10 minuten per sessie.

Reinigen

Na het kolven kun je de onderdelen gemakkelijk afwassen en evt. uitkoken. In het doosje zitten meerdere flesjes en aansluitingen, zodat je alleen de borstschild per keer even hoeft af te spoelen.

Voor- en nadelen

Voordelen

  • Draadloos
  • Past in je BH (‘gewone’ voedingsBH)
  • Bijhorende app waarbij je dus draadloos bijv. de kolfstand kan verstellen
  • Super stil (ik heb al 2x gekolft in een restaurant. Op kantoor zou dus ook prima lukken)
  • Doordat het zo gemakkelijk is denk ik dat ik hierdoor het kolven langer zou kunnen volhouden
  • Je kunt, mocht je willen, iets anders doen op het moment van kolven. Knuffelen met je kindje, de was opvouwen, naar het toilet etc. 😉

Nadelen

  • Prijzig
  • Aantal ml in flesje is lager dan Elvie weergeeft
  • Opladen kan alleen wanneer je niet aan het kolven bent
  • Lactatiekundige geeft aan dat deze kolf niet geschikt is om te gebruiken bij het opstarten van borstvoeding. Dus wanneer je bijvoorbeeld moet kolven omdat je kindje in het ziekenhuis ligt en nog niet uit je borst kan drinken, dan wordt deze kolf door haar niet aangeraden.

Conclusie: is de Elvie kolf van 600 euro het geld waard?

Ja, ik ben super blij met deze kolf en vind het dan ook het geld waard. Daarnaast kun je deze Elvie kolf weer gemakkelijk voor een goede prijs op Marktplaats verkopen en ik denk dat dit lastiger is met andere kolf apparaten. Daarmee heb ik dan weer mijn vriend overtuigd 😉

Je kunt ook op Marktplaats kijken om deze Elvie kolf aan te schaffen, dit omdat het een gesloten systeem is en de kolf dus prima tweedehands kunt overnemen!

Tip!

Ik heb eerst de enkelzijdige Elvie kolf gekocht via mijn lactatiekundige en daarna de goedkoopste optie gevonden online. Dit is een #nospon tip, maar je krijgt nu met kortingscode Doete10 bij Poespas 10% korting op alle Elvie producten!

Twijfel je? Je kunt ook de Elvie bij verschillende lactatiekundigen testen.

Ik hoop dat ik zo je vragen heb beantwoord. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust onder het bericht op Instagram.

 

Liefs,

Doete

Gerelateerde posts

Overnachten met kids in Bali

Overnachten met kids in Bali In deze blog vind je de fijnste plekken om te overnachten met kids. Wil je meer zien over onze vakantie

Vergoeding cursus na de geboorte 2023

Vergoeding cursus na de geboorte 2023 De meeste aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor een cursus die bijdraagt aan het herstel na de geboorte, maar

Privacy Preference Center