Knippen of scheuren?
Een onderwerp waar je liever niet (te lang) bij wil stilstaan, maar wel goed geïnformeerd over wil zijn. Uiteraard knippen we liever niet, alleen wanneer het noodzakelijk is.
Maar wat is knippen en uitscheuren precies? En kun je zelf iets doen om de kans hierop te verkleinen? In deze blog vertel ik je er meer over.
Knippen (episiotomie) tijdens de geboorte
Doen we alleen wanneer het écht moet. Bijvoorbeeld wanneer je kindje teveel stress heeft in de laatste fase van de geboorte of bij een kunstverlossing (zoals vacuüm pomp), maar soms ook bij een langdurige persfase. Voorafgaand aan de knip wordt er eerst lokaal verdoofd.
Je kunt tijdens het beval gesprek met je verloskundige bespreken of je graag wil weten waarom en wanneer er geknipt moet worden. Of juist liever niet.
Scheuren tijdens de geboorte
Tijdens de geboorte kun je uitscheuren, waardoor er scheurtjes kunnen ontstaan in de huid en/of spieren van je bekkenbodem. De meesten vrouwen merken dit vaak niet op, omdat je vagina gevoelloos wordt aan het einde van de persfase, door de spanning op je bekkenbodem. Veel vrouwen zijn bang om uit te scheuren en dat kan ik me heel goed voorstellen. Met de tips die ik je zometeen geef, kun je de kans hierop zoveel mogelijk verkleinen.
Wist je dat niet elk scheurtje gehecht hoeft te worden? En dat scheurtjes vaak snel weer herstellen?
Hoe zit het met hechten van een knip of een scheur?
Een knip moet altijd gehecht worden, in tegenstelling tot een scheurtje. Een scheurtje hoeft alleen gehecht te worden wanneer dit blijft bloeden. Zodat het bloeden stelpt.
Uiteraard wordt er verdoofd voordat de verloskundige je zal hechten.
Verschil in herstel
Hoe snel een knip of scheur geneest, is heel erg afhankelijk per persoon en situatie. Meestal is de huid binnen 2-6 weken weer genezen. Gelukkig lost het hechtdraad vanzelf op en hoeft dit niet verwijderd te worden. Soms kan het fijn zijn als de verloskundige aan het einde van de kraamperiode een knoopje los knipt (omdat je er last van hebt), maar dit hoeft voor het herstel niet. De meeste hechtingen lossen vanzelf uit (of vallen uit), binnen ongeveer 2-6 weken (afhankelijk van het hecht draad).
Weet dat de natuur heel erg mild is en dat vooral de scheurtjes snel weer herstellen. De vagina is namelijk goed doorbloed, wat het genezingsproces ten goede komt. Ook kunnen onderstaande tips bij het herstel helpen.
Mijn tips bij het herstellen:
– Eerste keer, na de geboorte, onder de douche plassen
– Goed spoelen eerste week, tijdens en na het plassen
– Ga bij pijn niet op een helft van je billen zitten, maar probeer recht te gaan zitten
– Eerste dagen een verkoelend maandverband (maak een maandverband nat, doe er een boterhamzakje omheen, doe deze in de vriezer en doe er nog een doek omheen wanneer je deze tegen je vagina houdt)
– Probeer zo nu en dan in de kraamweek te ‘luchten’ zonder maandverband en onderbroek
– Vraag bij apotheek of Homeopatisch winkel naar Arnica (tabletten), dit kan van binnen uit de kneuzing mogelijk verminderen
Mijn verloskundige tips
Mogelijk kunnen mijn tips je helpen om de kans op uitscheuren en ook knippen te verkleinen.
Warmte:
Goede doorbloeding (warmte) zorgt ervoor dat je vagina ‘voorbereidt’ is voor de geboorte voor je kindje en zorgt er ook voor dat er minder kans is op scheuren. Als tip wil ik je geven (wanneer je niet in bad bevalt) om tijdens het persen een warme washand tegen je vagina te houden. Dit kan de verloskundige bijvoorbeeld doen. Omdat deze washand snel afkoelt, kun je een handschoen vullen met heet water, daarna dichtknopen en in een droge washand stoppen. Zo ben je 15 min. verzekerd van een warme washand 🙂
Geboorte-houding:
Wist je dat wanneer je gebruik maakt van een verticale positie, je de kans op een knip weet te verkleinen? Dit komt omdat je optimaal gebruik maakt van de ruimte in je bekken, de zuurstof toevoer naar je kindje beter is en de geboorte fase vaak sneller verloopt.
Samenwerking met je verloskundige:
Het laatste stukje van de geboorte fase kan belangrijk zijn voor mogelijke scheurtjes. Voor je vagina is het belangrijk dat je kindje langzaam geboren wordt. Wanneer jij een prikkend en brandend gevoel voelt, zal de verloskundige je coachen om stukjes te persen en te zuchten, zodat je kindje langzaam geboren wordt. Dit is een hele korte periode (vaak 1 of 2 weeën), maar kan heel belangrijk zijn.
Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn tips. Zou je meer willen weten over de geboorte en ook met vertrouwen de geboorte tegemoet willen gaan? Bekijk hier of mijn complete online zwangerschapscursus iets voor jullie is.
Bij vragen mag je me ook een berichtje via DM op Instagram sturen.
Liefs,
Doete
Gerelateerde Berichten
- Gember en banaan bij zwangerschapsmisselijkheid
Als je (net) zwanger bent kun je je heel misselijk & beroerd voelen. Wist je…
- Het Coronavirus en zwangerschap, moet je je zorgen maken?
Corona en zwangerschap We weten inmiddels allemaal dat dit niet meer over het Mexicaanse biermerk…
- Wat als de verloskundige niet op tijd is?
Wat als de verloskundige niet op tijd is? Laatst mocht ik een bevalling begeleiden van…