Last van restless legs?

Last van restless legs?

Vermoeide benen en spierkrampen tijdens je zwangerschap en dan vaak ’s nachts… Zo vervelend! Toen je klein was kon je hier last van hebben vanwege de groeispurt, maar je kunt er ook last van hebben als je een ijzer tekort hebt of wanneer je zwanger bent. Yes… super vervelend!

 

Restless legs

Restless leg syndroom (RLS) geeft vervelende spierkrampen en een intense drang om je benen te bewegen. Vaak komt dit ’s nachts voor, wanneer je probeert te slapen. Het jeukende, kriebelende, prikkelende en onrustige gevoel zit meestal in de onderbenen, maar kan ook voorkomen in de bovenbenen, voeten en zelfs armen. Veel zwangeren (rond de 26%) hebben last van deze vervelende, maar vaak onschuldige kwaal. Hoewel het wel heel fijn zou zijn dat deze kwaal je in ieder geval niet meer wakker zou houden toch?!

In deze blog geef ik je wat meer informatie, maar ook hoe je dit met bepaalde voedingsmiddelen of vormen van magnesium deze pijn kunt verlichten!

 

Oorzaken

Zwangere vrouwen hebben hier vaker last van. Vooral in het laatste trimester kan dit opspelen. Had je hier als zwangere voor je zwangerschap al last van? Dan kunnen deze klachten nog erger worden.
Daarnaast kunnen de volgende oorzaken nog meespelen:

– Erfelijkheid & erfelijke ziekten (diabetes, reuma of schildklier problemen)
– Bepaalde medicijnen
– Tekort aan ijzer

Wanneer je last hebt van RLS is het goed om je verloskundige naar je ijzerwaarden te vragen. Om zo een eventuele ijzertekort te kunnen vaststellen.

 

Voeding

Volgens onderzoek (Healthline) kan ijzertekort RLS veroorzaken. Ook kunnen een tekort aan foliumzuur (vitamine B11) en magnesium een rol spelen. Deze beide voedingsstoffen zijn namelijk belangrijk bij het samentrekken van je spieren en de (on)gecontroleerde zenuwimpulsen.

Het eten van producten met IJzer, foliumzuur & magnesium raad ik je aan, om zo de symptomen te kunnen verlichten.

IJzerproducten
Spinazie & andere donkere bladgroentes
Avocado (wist je dat een avocado 6mg IJzer bevat en dat de aanbevolen hoeveelheid als vrouw ong. 15 mg is? Dus met avocado heb je bijna de helft al binnen)
Havermout
Gedroogd fruit
Kip of vis
Bonen
Roosvicee Ferro

Vitamine C in combinatie met ijzerproducten vergroot de kans op dat je lichaam de ijzer beter opneemt. Goede vormen van vitamine C zijn; citrus vruchten, broccoli & meloen. Als je deze toevoegt aan je maaltijd met ijzerrijke voedingsmiddelen, dan ben je goed bezig!

Producten met Foliumzuur
Spinazie & andere donkere bladgroentes
Bonen & lentils
Rijst & quinoa
Asperges
Volkoren pasta

Producten met Magnesium
Weer onze grote vriend spinazie
Pure chocolade
Bananen
Avocado
Noten zoals amandelen, pinda en cashewnoten
Peulvruchten
Pindakaas
Volkoren producten
Vette vis (bekijk mijn favoriete mom-safe sushi bowl hier)

Magnesium

Naast je voeding aan te passen kun je ook gebruik maken van Magnesium spray (verkrijgbaar bij de drogist) of badzout met Magnesium. Je huid neemt magnesium goed op en kan deze klachten op deze manier sneller verlichten!

Vermijden

Producten met cafeïne kun je beter laten staan, omdat deze ook je zenuwstelsel stimuleren;

 • Koffie
 • Thee met caffeine
 • Energy drankjes (please, drink deze niet, zit zoveel suiker in!)

Ook kun je beter gefrituurd, bewerkt of suikervrije producten laten staan. Wil je weten op welke manier je sowieso een goede basis kan leggen voor je kindje? In plaats alleen te lezen over het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen eten, dan kun je deze blog lezen.

 

Vaak is RLS het ergste wanneer je op bed ligt. Het is daarom belangrijk dat je je slaapkamer een relaxte plek maakt. Zorg ervoor dat je slaapkamer koel en donker is. Kom je moeilijk in slaap? Probeer eens een boek te lezen. Zet je telefoon uit of leg deze niet te dichtbij je bed (ivm de prikkels). Tenslotte kan Aromatherapie helpen om je meer te ontspannen, wil je hier meer informatie over? Dan mag je me een email sturen: info@dubbelzen.nl

Overige tips

 • Bewegen (mag je sporten als je zwanger bent? Klik hier)
 • Warme of wissel douche (thv je benen) nemen voordat je gaat slapen (test wat voor jou werkt)
 • Kruik of ice-pack op de plek bij RLS (probeer voor jezelf uit of warmte of kou beter helpt)
 • Laat je benen masseren
 • Gebruik dagelijks een foam roller om je benen en de spieren te ontspannen

 

Ik hoop dat de tips je verder kunnen helpen en wens je een ontspannen zwangerschap toe,

Liefs,

Doete,
Verloskundige & echoscopiste

 

Inspiratiebron

https://www.healthline.com/health/restless-leg-syndrome-diet#foods-to-avoid

Gerelateerde posts

Gezellig kopje thee drinken?

Gezellig kopje thee drinken tijdens je zwangerschap? Als zwangere hoor je zoveel dingen wat je beter niet kunt eten of drinken. Waarschijnlijk weet je dat

Mango voor de laatste loodjes

Mango voor de laatste loodjes! Om je zwangerschap zoet af te sluiten, mango it is! Naast dat het heerlijk zoet, sappig en gezond is, zorgt

vergoeding zwangerschapscursus

Vergoeding voor zwangerschapscursus

Vergoeding zwangerschapscursus 2021 De meeste aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor een zwangerschapscursus, maar welke verzekeraar vergoed mijn cursus?   Hieronder vind je op alfabetische

Weekend deal

Alleen dit weekend MEGA korting op de online cursussen van Dubbel Zen.
 • 00Dagen
 • 00Uren
 • 00Minuten

Het beste van Dubbel Zen - deal

388 249
 • The Ultimate Birth Guide - 9 mnd toegang - t.w.v. 249,-
 • The Ultimate Birth Checklist - t.w.v. 34,95,-
 • The Ultimate Mom Guide - 2 jaar toegang - t.w.v. 99,-
 • Affirmatie kaarten - t.w.v. 29,95
 • Klein Leven - onbeperkte toegang - gratis