Onder begeleiding van het ziekenhuis bevallen
Er wordt geregeld gevraagd, maar Doete kun jij de bevalling ook doen? Van mijn cursisten maar ook (vrienden) van vrienden. Natuurlijk zou dat kunnen, maar je bevalt niet zomaar onder begeleiding van een klinisch verloskundige. Én het is lastig te plannen naast mijn huidige werkzaamheden 😉 en daarnaast is je verloskundige ervoor om je te begeleiding tijdens dit proces. Natuurlijk kan ik als ‘extra’ persoon erbij zijn om vriendinnen te begeleiden, maar dat valt hier even buiten 🙂
Er zit namelijk een verschil of je bevalt bij een eerste lijn verloskundige (oftewel je verloskundige van de praktijk) of een klinisch verloskundige (die in dienst is bij het ziekenhuis).
Wanneer beval je dan medisch? En hoe kun je dan je geboortewensen die je tijdens je zwangerschap gevormd hebt, meenemen naar het ziekenhuis? Hoe beval je zo ontspannen mogelijk in de medische setting? Met deze blog geef ik antwoord op al deze vragen en geef ik je nog een groter ‘kijkje’ in mijn werk als klinisch verloskundige.
Medische bevalling?
Wanneer je graag in het ziekenhuis wil bevallen dan huur je een kamer in het ziekenhuis. Dit valt onder een poliklinische bevalling. Je eigen verloskundige begeleidt dan de geboorte en een kraamverzorgende assisteert haar tijdens de bevalling. Er komt dus niet zonder een reden medisch personeel je kamer binnen.
Mocht er hulp nodig zijn, dan kan de verloskundige wel een klinisch verloskundige of gynaecoloog gemakkelijk vragen mee te beoordelen, maar dit is dus niet zomaar.
Wanneer je in verband met een medische indicatie in het ziekenhuis moet bevallen, dan beval je onder begeleiding van een klinisch verloskundige. Deze klinisch verloskundige is in dienst van het ziekenhuis en werkt onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. Zij hebben onderling protocollen vastgelegd en het kan zo zijn dat je geen gynaecoloog tijdens de geboorte zult zien. De klinisch verloskundige en een obstetrie verpleegkundige zorgen in de meeste gevallen voor je. Pas wanneer er ‘echt’ spoed is, of wanneer de verloskundige jouw situatie wil overleggen, dan zal de gynaecoloog gebeld worden. Vaak wordt er ‘achter de schermen’ tijdens de overdracht de medisch geïndiceerde zwangeren besproken en weet het team, wat het beleid is. Een soort richtlijn dus.
Mogelijke medische indicaties
Tijdens je zwangerschap kun je een medische indicatie ontwikkelen. Bijvoorbeeld wanneer je bloeddruk te hoog is, je je kindje minder goed voelt bewegen, bij zwangerschapsvergiftiging of wanneer je kindje afwijkt van z’n eigen groeicurve. Je verloskundige vraagt dan een consult aan bij de gynaecoloog, en hij/zij bepaalt dan of je wordt overgenomen. Met jullie wordt dan in overleg een beleid opgesteld, een soort vervolg plan en soms is het zelfs mogelijk om naast controle in het ziekenhuis ook controle bij je verloskundige te houden. Dit kan voor jullie extra fijn zijn, omdat zij jullie bekende vertrouwenspersoon is.
Ook tijdens de geboorte kunnen er situaties voordoen waardoor je (alsnog) onder medische indicatie moet bevallen. Dit kan zijn wanneer je vliezen gebroken zijn en je na 24uur nog niet bevallen bent, je kindje in het vruchtwater gepoept heeft, de hartslag van je kindje afwijkend is, je pijnstilling wilt, wanneer je te vroeg (voor de 37 weken) bevalt of juist ‘overtijd’ bent (dit is meestal vanaf 41+).
Tijdens de kraamperiode kun je ook met een medische indicatie opgenomen worden in het ziekenhuis of nog wat langer moeten blijven na de geboorte. Bijvoorbeeld wanneer je kindje te groot of te klein is, je teveel bloed verloren hebt of wanneer je een keizersnede hebt gehad.
Tijdens mijn zwangerschapscursus behandel ik deze mogelijke medische indicaties kort. Er is een kleine kans dat deze situatie voor jullie van toepassing is, maar ik geloof dat wanneer het wel van toepassing is, kennis vertrouwen geeft. Wanneer je geen idee hebt, dan geeft het onrust. Kennis, zorgt samen met vertrouwen en ontspanning de juiste voorbereiding.
Medische indicatie en dan?
Nadat je door de verloskundige bent doorgestuurd en wanneer de gynaecoloog besluit dat je inderdaad een medische indicatie hebt om opgevolgd te worden tijdens je zwangerschap, dan zal je verder opgevolgd worden in het ziekenhuis. Je zult afspraken krijgen bij de gynaecoloog of klinisch verloskundige op de polikliniek. Soms werkt de gynaecoloog zo nauw samen met de verloskundige van de eerste lijn (verloskundige praktijk) dat er om en om controle mogelijk is.
Wanneer de medische indicatie dusdanig is dat de zwangerschap een risico vormt voor jou of de baby, dan zal de gynaecoloog met jullie overleggen om de geboorte in te leiden. Afhankelijk van je termijn zal dit ‘gepland’ worden.
Binnenkort zal ik een blog plaatsen over hoe het inleiden van de geboorte verloopt. Het inleiden van de geboorte vanwege een medische reden bevat een groot gedeelte van mijn werk als klinisch verloskundige. Dagelijks worden er zwangeren ingeleid om verschillende redenen.
Mocht je tijdens de geboorte medische begeleiding nodig zijn, dan kan het voorkomen dat je verloskundige (van de praktijk) je, naast het medisch personeel, kan blijven begeleiden. De gynaecoloog zal dan verantwoordelijk zijn en de klinisch verloskundige zal de geboorte ‘onder toezicht’ (van je verloskundige) begeleiden.
Of dit ook zo bij jullie is, kun je bespreken tijdens het bevalgesprek. Dit gesprek zal ongeveer rond 32 weken gepland worden op het spreekuur van je verloskundige.
Bevalling onder medisch toezicht?
Waarschijnlijk vind je het een gek idee dat er een onbekend persoon bij de geboorte aanwezig gaat zijn, in plaats van de verloskundige waarmee je een vertrouwensband hebt opgebouwd. Gelukkig is je partner daar om samen met jou, en het team van het ziekenhuis, je te begeleiden.
Ik kan me voorstellen dat deze situatie ‘gek’ voelt, maar wij, klinisch verloskundigen, zijn geregeld de persoon die in een korte tijd een vertrouwensrelatie ‘moet’ opbouwen. Daarnaast is het niet zomaar dat je onder medische indicatie begeleid moet worden, dus zal de noodzaak dan ook helpen om de situatie te ‘accepteren’.
Tijdens een geboorte onder medische indicatie staat het belang om jou en je kindje beter te observeren. Daarom worden de harttonen van je kindje continu bewaakt en observeren we ook de weeën en jouw hartslag. Meer weten over dit CTG, lees dan hier de blog die ik daarover heb geschreven.
Tijdens een medische geboorte, met bijvoorbeeld een inleiding, kan het van belang zijn dat we iets vaker op de hoogte zijn van de voortgang van de geboorte (door middel van vaginaal onderzoek). Vooral in de, zoals ik het noem, ‘eerste helft’. Deze cm’s kunnen wat trager verlopen en wanneer we je aan het inleiden zijn of we twijfelen of de geboorte ‘echt’ begonnen is, zijn we graag op de hoogte (ivm het beleid) van de ontsluiting. Maar hoe verloopt dat onderzoek nou eigenlijk? In deze blog vind je alle informatie over ontsluiting en het onderzoek.
Geboortewensen in het ziekenhuis?
Hier wil ik het belang van jullie geboortewensen benadrukken. Tijdens de zwangerschap heb je ongetwijfeld nagedacht wat je fijn lijkt tijdens de geboorte. Tijdens mijn zwangerschapscursus bespreken én beschrijven we dit uitgebreid. Dit omdat je tijdens de geboorte in je Oxytocine bubbel, bevallingsland, wilt belanden/blijven en niet nog hoeft na te denken over wat je graag zou willen. Daarnaast leg ik ook altijd uit dat het je wensen zijn en dat het niet een plan. Dan kan het achteraf niet ‘tegenvallen’ wanneer de geboorte anders verloopt, want een geboorte loopt namelijk nooit helemaal volgens plan 🙂
Het is wel fijn dat de klinisch verloskundige en obstetrie verpleegkundige weten wat jullie graag zouden willen en belangrijk vinden. Zodat zij er zoveel mogelijk rekening mee kunnen houden. Je kunt namelijk alsnog o.a. in bad bevallen, bewegen tijdens de geboorte, muziek luisteren en de navelstreng kan ook zo lang mogelijk uitgeklopt worden.
Natuurlijk is het ziekenhuis een sterielere omgeving dan wanneer je thuis bevalt. En het helpt zeker niet wanneer je voor de eerste keer onze witte jas ziet binnenkomen (iets met witte-jassen-syndroom), maar alsnog kunnen wij jullie helpen om de Oxytocine te laten stromen. Bijvoorbeeld door middel van een badbevalling, het licht te dimmen in de kamer, je rust geven, muziek af te spelen en je Hypnobirthing lessen centraal stellen. Alles indien mogelijk, uiteraard. Uiteindelijk hebben we namelijk allemaal hetzelfde doel voor ogen: een geboorte waar jullie als ouders met een warm gevoel op terugkijken en een gezonde baby en mama!
Voorbereiding?
Uiteraard kun je tijdens de afspraak bij gynaecoloog of klinisch verloskundige al je vragen stellen. Mocht je thuis vragen bedenken, schrijf ze dan op en neem ze mee. Ook kun je vaak (indien je bijvoorbeeld tijdens je zwangerschap een medische indicatie ontwikkeld) nog wel een afspraak op het spreekuur van je eigen verloskundige plannen, om hen nog wat vragen te stellen.
Nog benieuwd wat je allemaal moet meenemen naar een geboorte in het ziekenhuis? Bekijk dan deze blog: geboortetas ter voorbereiding.
Ik hoop dat deze blog je wat meer duidelijkheid geeft en dat deze kennis je ook wat rust kan geven, mocht je een medische indicatie hebben. Mocht je vragen hebben? Stel ze gerust via info@dubbelzen.nl of dm via Instagram.
Liefs,
Doete
Verloskundige
Nog meer over mijn vak als klinisch verloskundige? Lees dan deze blog!
Gerelateerde Berichten
- Hoe kies je een verloskundige?
Wanneer je een positieve test hebt gehad ben je zwanger! Gefeliciteerd! Maar wat nu? Moet…
- Mijn vak als verloskundige
Mijn vak als verloskundige Behind the midwife, in plaats van call the midwife ;) …
- Wat als de verloskundige niet op tijd is?
Wat als de verloskundige niet op tijd is? Laatst mocht ik een bevalling begeleiden van…