Mijn vak als verloskundige
Behind the midwife, in plaats van call the midwife 😉
Korte introductie van peuter tot verloskundige
Naast mijn bedrijf Dubbel Zen, werk ik nog eenmaal per week als klinisch verloskundige in het Martini Ziekenhuis (Groningen). De perfecte combinatie voor mij, zo blijf ik bevoegd tot verloskundige en dicht bij m’n vak.
Van jongs af aan wist ik al wat ik wilde worden. Ik wilde baby’s op de wereld helpen. Lekker plat, maar mijn moeder zei dat ik dit zeker wist. Logischerwijze keek ik toen graag naar het TV programma, de bevalling. Met volle verwondering keek ik deze afleveringen en droomde ik over het vak als verloskundige.
Na mijn HAVO heb ik eerst maatschappelijk werk gestudeerd. Ik had niet het juiste profiel (tja weet jij veel als je tiener bent) en dacht, ik wil graag iets met mensen doen. Na 2 jaar gestudeerd te hebben, ben ik geswitcht naar de studie verloskunde. De loting procedure in NL sprak me totaal niet aan en omdat ik niet het juiste profiel had, heb ik besloten in België, Antwerpen te studeren. Na 3 jaar ben ik in 2012 afgestudeerd en kon ik gelijk aan het werk als klinisch verloskundige in Winschoten. Wat een fijne tijd heb ik daar gehad. Ik kon mezelf volledig ontplooien en vormen. Na een reorganisatie kregen we zelfs een nieuwe (jong) team gynaecologen, waar ik ontzettend veel van geleerd heb.
Naast mijn passie voor verloskunde, heb ik altijd reiskriebels gehad. Zo heb ik in 2015 een jaar onbetaald verlof genomen en gereisd (Azië & Australië) en in 2018 heb ik ontslag genomen, om weer voor langere tijd op reis te gaan. Tijdens mijn reis in 2015 heb ik een maand lang massage opleidingen gevolgd en daar bedacht dat ik mijn eigen bedrijf wilde starten. Zwangerschapsmassage aan huis, waarbij ik extra aandacht zou kunnen geven aan de zwangeren in het noorden. Zo ontstond oktober 2015 Dubbel Zen.
Ik kon Dubbel Zen perfect combineren met mijn vak als klinisch verloskundige toen ik weer aan het werk ging. Toen ik echter terugkwam, van mijn tweede wereldreis, in 2018, wist ik dat ik niet meer volle tijd aan het werk wilde als klinisch verloskundige. De nachtdiensten zijn niet mijn favoriet, of beter gezegd; ik werd er steeds zieker van en ik miste het laagdrempelige contact (zonder medische kijk) met zwangeren. Na een korte parttime contract gewerkt te hebben in Drachten, kon ik op oproepbasis aan slag in het Martini ziekenhuis. Perfect!
Zo kon ik mijn bedrijf Dubbel Zen dit jaar uitbreiden naar het complete pakket voor een ontspannen zwangerschap. Met pretecho, massage & mijn eigen zwangerschapscursus, bij zwangeren thuis. Hier een happy verloskundige. Je kunt mij dus tegenkomen in het Martini, maar je kunt me vooral bij je thuis boeken als je net dat beetje extra zoekt 🙂
Behind the midwife
Afgelopen week vroeg ik op mijn story (Instagram) of jullie vragen hadden voor mij als verloskundige. Er kwamen zoveel leuke vragen binnen, dat ik een ‘behind the midwife’ blog hieraan wilde wijden. Mocht je na het lezen nog een vraag voor me hebben, je kan me altijd een berichtje via Instagram sturen; DM of via de chat op mijn website (zie rechts in het scherm).
Welke bevalling is jou altijd bijgebleven?
Vraag door: Wilja
Wat is de meest bijzondere bevalling die je hebt meegemaakt?
Vraag door: Lisanne
De meest bijzondere bevalling (waar ik nog vaak eens aan terugdenk) was net voordat ik voor de tweede keer op reis ging.
In 2015 was ik bij de geboorte van hun tweede kindje. In 2018 kwam ik hun weer tegen op mijn spreekuur (in het ziekenhuis), zwanger van haar derde zwangerschap, maar nu als draagmoeder. Waarbij zij het kindje voor haar zus mocht ‘dragen’. Je kunt je voorstellen dat het heel bijzonder was om haar zwangerschap op te volgen, maar extra bijzonder toen ik hun bevalling mocht begeleiden. Een (emotioneel) feestje om bij te zijn.
Verloskundige zijn lijkt mij heel bijzonder. Maar zijn er ook minpunten aan je vak?
Vraag door: Gaaiil89x
Voor mij is het grote minpunt de nachtdiensten. De switch in het ritme en hormonen, kost mij ontzettend veel moeite. De grote kater, die elke nachtdienst weer om de hoek kijkt, is voor mij ontzettend vervelend. Daarom heb ik op deze manier de perfecte combinatie van mijn vak als verloskundige gevonden.
Geen vraag, wil je bedanken dat je overdag bij mijn bevalling was. Toeval bestaat niet.
Marleen
Het is dus mogelijk dat ik jou tegenkom in het Martini ziekenhuis, wanneer je klinisch (moet) bevallen. Zo ook bij Marleen. Wel extra speciaal om iemand die je al kent te mogen begeleiden tijdens de geboorte. Lief Marleen, toeval bestaat inderdaad niet 🙂 Liefs!
Bespreken jullie als collegae hoe jullie het de vrouw zo comfortabel mogelijk kunnen laten maken?
Vraag door: Chrs_pv
Dit bespreken we zeker, maar merk wel dat dit minder centraal staat in het ziekenhuis, dan wanneer je thuis bevalt. Ik merkte dat ik hier meer aandacht aan wilde geven en dan vooral wat de zwangere en haar partner zelf kunnen doen om het ze zo comfortabel mogelijk te maken. Daarom heb ik mijn eigen zwangerschapscursus ontwikkeld, die ik privé aan huis geef. Voor mij extra fijn om hier op deze manier met zwangerschap en geboorte bezig te zijn 🙂 Ook probeer ik hier zo veel als mogelijk in mijn diensten aandacht aan te besteden.
Wat vind je het aller leukste?
Vraag door: Lianne
Het allerleukste of allermooiste blijft het moment dat het kindje geboren wordt en mama hem of haar aanpakt en op haar buik ligt. Wanneer papa dan met zoveel trots naar zijn kindje & vrouw kijkt en mama vol verwondering haar kindje bekijkt, is gewoon zo bijzonder! Dat gevoel dat blijft 🙂
Moet je heel erg volgens bepaalde regels werken of mag je buiten de richtlijnen handelen?
Vraag door: Lianne
Er zijn protocollen die je als verloskundige, maar ook klinisch verloskundige (team) een richtlijn geven. Maar elke zwangerschap en bevalling is anders en je kunt niet perse volgens dezelfde regels elke keer werken. Ook kan ik heel vaak geen perfecte inschatting maken, als mensen mij vragen hoe zal het verlopen.
Kort gezegd zijn er dus protocollen, waarbij je kunt afwijken wanneer dit de vraag van ouders is of noodzakelijk is, maar altijd in goedkeuring en overeenstemming. Waarbij je de risico’s en mogelijkheden duidelijk bespreekt. Daarnaast zijn er vaste richtlijnen die je opvolgt wanneer een zwangere binnen dit ‘profiel’ past.
Ben je wel eens bij een keizersnede geweest?
Vraag door: Waarzuster
Zeker! Ik ben een aantal keer bij een keizersnede geweest om de ouders te begeleiden, samen met verpleegkundige. Ook heb ik een paar keer een keizersnede mogen ‘assisteren’, waarbij ik ‘aan tafel’ naast de gynaecoloog, de keizersnede mocht meemaken.
Hoe ga je om met bevallingen die verdrietig eindigen?
Vraag door: Lotteke
Eigenlijk is er niet een ‘bepaalde’ of perfecte manier om hiermee om te gaan. Tijdens deze verdrietige momenten, kan ik ook verdrietig zijn. Dat maakt mij mens, maar ook mijn vak zo bijzonder. Gelukkig gebeurt dit niet zo vaak, waardoor mijn vak vooral positief is. Deze verdrietige momenten zijn vaak wel extra bijzonder om te begeleiden, omdat deze begeleiding voor ouders misschien nog wel belangrijker is.
Hoe ziet jouw dag er uit als je dienst hebt als verloskundige?
Vraag door: Nynkemarijke
’s ochtends is er altijd een overdracht van de dienst. Dan wordt er verteld welke zwangeren liggen te bevallen, of welke zwangeren ingeleid worden. In het Martini sta ik samen met nog een collega op dienst, dus dan verdelen we de zwangeren. Mocht er iemand tijdens de dienst bij komen, wat vaak zo is, dan kijken we op dat moment bij wie dit het paste past.
Samen met specialistisch verpleegkundige zorg ik dan voor ‘mijn’ zwangeren. Het opvolgen is heel erg afhankelijk van de fase waarin de geboorte zich bevindt. Het kan zo zijn dat ik dus een kopje koffie kan drinken met mijn collegae, maar kan ook zijn dat ik de dag begin met de geboorte van een kindje.
Je probeert samen rond lunchtijd (zeer ruim begrip als verloskundige; 12-14u) te eten, maar dit kan ook zijn dat je snel even een broodje (achter de computer) eet, omdat je weer verder moet.
Ondertussen begeleid je de barende zwangeren, maar kun je ook zwangeren zien voor een consult. En daarnaast komen er veel administratieve taken bij kijken, maar daar zal ik je niet mee vervelen 🙂
Rond half 4 komt mijn collega van de avonddienst en dragen we over. Rond 17u kleed ik me weer om en fiets ik naar huis!
Geen één dag is hetzelfde en dat maakt het juist zo leuk! Het kan zijn dat ik geen bevalling begeleid in zo’n dagdienst, maar kan ook zijn dat er twee kindjes bij mij worden geboren.
Een kijkje in mijn leven als klinisch verloskundige.
Mocht je vragen hebben, stel ze gerust, vind ik alleen maar leuk 🙂
Liefs,
Doete,
Verloskundige
Gerelateerde Berichten
- Kan ik sporten wanneer ik zwanger ben?
Kan ik sporten wanneer ik zwanger ben? Onderzoek bevestigt dat sporten tijdens je zwangerschap heel…
- Gember en banaan bij zwangerschapsmisselijkheid
Als je (net) zwanger bent kun je je heel misselijk & beroerd voelen. Wist je…
- Last van restless legs?
Last van restless legs? Vermoeide benen en spierkrampen tijdens je zwangerschap en dan vaak 's…