Ontspannen bevallen

Ontspannen tijdens de bevalling

Ontspannen tijdens de bevalling is essentieel. Tussen de weeën door, maar ook tijdens om op een goede manier om te kunnen gaan met de weeën. Maar waarom is ontspannen zo belangrijk? 

 

Om dit te begrijpen is het handig om te weten wat het verschil tussen stress en ontspannen is.

 

Verschil tussen stress en ontspannen

Kort gezegd zijn er twee manieren om te kunnen reageren op een situatie. Meestal gaat dit onbewust. Je sympatische stress zenuwstelsel reageert bij een (acute) stresssituatie als volgt: er komt adrenaline vrij, hierdoor gaat je ademhaling sneller, je hartslag omhoog en de doorbloeding vooral naar je benen (om te kunnen vechten of vluchten). Dit stamt nog uit de oertijd. Wanneer je ontspannen bent, dan laat je parasympatische zenuwstelsel de oxytocine stromen en gaat je hartslag omlaag, je ademhaling wordt langzamer en de doorbloeding gaat vooral naar je buik, naar je organen.

 

Een groot verschil in de hormonen en de werking in je lichaam dus. Wanneer jij in de juiste flow zit, zal je lichaam ondersteunend werken en de juiste hormonen aanmaken.

 

Geboortepijn

 

Er bestaat geen geboorte zonder pijn. Pijn wordt vaak als iets negatiefs ervaren, als iemand pijn heeft wil je diegene helpen en troosten. Geboortepijn is anders. Je krijgt er iets voor terug: je kindje wordt geboren.

Dit maakt geboortepijn een positieve en functionele pijn, al klinkt dit misschien gek.

De functie van deze pijn is dat het ’t pijnstillende deel van de hersenen activeert. Tijdens de bevalling gaat er een signaal naar de hersenen: ‘Ik ben aan het bevallen, help me’ waardoor er natuurlijke pijnstillers vrijkomen, zoals endorfines. Dit verhoogt je pijngrens en helpt je beter om te gaan met de weeën. Geboortepijn waarschuwt ook. Moeders zoeken intuïtief een veilige plek om te bevallen en je keert als het ware in je cocon. Een echt oerinstinct dus, wat optimaal werkt als jij ontspant en vertrouwt op je lichaam. 

Ik vergelijk het ook weleens met een tandartsafspraak. Als je weet dat de tandarts gaat boren en je bent daar bang voor, dan ga je verkrampen en gaat de adrenaline stromen. Als het ware komt de pijn dan intenser binnen. Als je je focust op je ademhaling en je ontspant, help je jezelf en zul je zien dat je minder pijn ervaart. Zo werkt dat ook tijdens de bevalling en daarom is oxytocine belangrijk. Oxytocine komt dus vrij als je kan ontspannen. Maar we worden ook gestimuleerd door oxytocine. Oxytocine is best bijzonder. Het komt vrij als je knuffelt, verliefd wordt, seks hebt, bij ontspanning, maar ook wanneer je gaat bevallen. Daarom is het fijn om te weten hoe je de oxytocine optimaal door je lichaam kan laten stromen. 

Het is best bijzonder dat je baarmoeder negen maanden lang zorgt dat je kindje veilig kan groeien in je buik en dat daarna de spieren van je baarmoeder samenwerken om je kindje geboren te laten worden. Deze spieren hebben een goede doorbloeding nodig om te kunnen samentrekken. Ontspanning helpt hierbij. Om los te kunnen laten, is het dus fijn dat jij op een plek bent waar je je veilig en ontspannen voelt. Dan kan je lichaam haar werk doen. 

 

 

Om dit nog beter te begrijpen: bekijk mijn ontspannen bevallen cirkel. 

Ontspannen bevallen - dubbel zen

Het begint ermee dat je lichaam weeën aanmaakt onder invloed van oxytocine. Wanneer alle receptoren van je baarmoeder gevuld worden met oxytocine zul je weeën krijgen. Bij weeën gaat er een pijnprikkel naar je hersenen, voor pijnstillende stofjes. De combinatie van deze hormonen en weeën zorgt voor ontsluiting. Wanneer je hoort van je verloskundige dat de ontsluiting vordert, of je kunt dit zelf herkennen door alle veranderingen in je lichaam, geeft dat vertrouwen waardoor je weer wat meer kunt ontspannen. Met als gevolg: dat je in een vicieuze cirkel komt voor een meer ontspannen en soepele geboorte. 

 

Kleine sidenote: ongetwijfeld zul je af en toe stress ervaren tijdens de bevalling: wanneer de verloskundige of kraamverzorgende binnenkomt, wanneer je naar het ziekenhuis rijdt. Het is helemaal niet erg om even uit deze cirkel te gaan, als je maar weer weet hoe je kunt ontspannen om terug te komen.

 

Benieuwd naar mijn verloskundige tips voor een meer ontspannen geboorte? Volg mijn webinar. 

Webinar door verloskundige Doete

Een meer ontspannen geboorte

In dit webinar staan kennis, vertrouwen en ontspanning centraal. Ik deel mijn verloskundige kennis en geef jullie drie belangrijke tips voor een meer ontspannen geboorte. Onder andere een hele fijne ademhalingstechniek die je sowieso kunt toepassen tijdens de geboorte.

Na dit webinar weet je waarom ontspannen zo belangrijk is en kun je mijn belangrijkste tips toepassen. De perfecte start van je voorbereiding op de bevalling,

Ga je samen met mij een start maken?

Gerelateerde posts

Last van restless legs?

Last van restless legs? Vermoeide benen en spierkrampen tijdens je zwangerschap en dan vaak ’s nachts… Zo vervelend! Toen je klein was kon je hier

Overnachten met kids in Bali

[vc_row][vc_column][vc_column_text] Overnachten met kids in Bali In deze blog vind je de fijnste plekken om te overnachten met kids. Wil je meer zien over onze

Weekend deal

Alleen dit weekend MEGA korting op de online cursussen van Dubbel Zen.
  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Minuten

Het beste van Dubbel Zen - deal

388 249
  • The Ultimate Birth Guide - 9 mnd toegang - t.w.v. 249,-
  • The Ultimate Birth Checklist - t.w.v. 34,95,-
  • The Ultimate Mom Guide - 2 jaar toegang - t.w.v. 99,-
  • Affirmatie kaarten - t.w.v. 29,95
  • Klein Leven - onbeperkte toegang - gratis