Wat als de verloskundige niet op tijd is?

Wat als de verloskundige niet op tijd is?

Laatst mocht ik een bevalling begeleiden van een mama & papa waarvan ik, na 15 minuten, hun kindje mocht opvangen. Ik grapte samen met de papa dat hij maar goed moest opletten hoe ik het deed, omdat de volgende wel eens thuis geboren zou kunnen worden 😉

Maar hoe doe je dat? In deze blog geef ik je tips, maar wil ik je ook geruststellen dat wanneer de bevalling zo snel gaat, dit een goed teken is en er vaak geen complicaties zijn.

 

Allereerst wil ik dit geweldige filmpje met je delen. Tijdje geleden zag ik deze overal op social media voorbij komen. Een taxi chauffeur die een papa & mama naar het ziekenhuis brengt voor de geboorte, maar die hun op een geweldige manier ondersteunt wanneer de baby IN de taxi, op de snelweg geboren wil worden. High five voor deze geweldige taxi chauffeur, mama & papa!

“You gotta breath, mama”

 

Je hoeft niet bang te zijn dat dit zo snel bij jou gebeurd. Vooral bij een eerste kindje komt dit bijna niet voor. Wanneer je eerste bevalling wel heel vlot verlopen is, kan het zijn dat je advies krijgt om al bij één van de eerste weeën contact op te nemen.

Maar wat als je verloskundige te laat is?

 

De bevalling verloopt zo vlot, je hebt (ineens) wee na wee en je krijgt al persdrang…. Het gevoel alsof je moet poepen, maar dan de onweerstaanbare drang…. Je hele lijf wil maar één ding en dat is drukken. Voordat de verloskundige er kan zijn zal je kindje geboren worden….. En dan?!

 1. Vertrouw op je lijf & intuïtie.
 2. Bel de verloskundige (opnieuw) en zet haar op speaker.
  Ze zit waarschijnlijk al in de auto en kan je partner dan op deze manier begeleiden
 3. Zet de voordeur open voor de verloskundige.
  Zodat je partner niet weg hoeft op het moment suprême
 4. Probeer nog zoveel mogelijk te zuchten en indien mogelijk alleen op het hoogtepunt van de wee wat mee te drukken.
 5. Laat je partner handdoeken pakken.
  Indien mogelijk matjes uit kraampakket op jullie bed leggen
 6. Ga op je linker zij liggen.
  Mocht je geen houding weten, is dit de ‘fijnste’ houding. Om zo rustig mogelijk je kindje geboren te laten worden
 7. Hoofdje ondersteunen & checken op navelstreng
  Zoals de taxi chauffeur zegt; “Do your magic, daddy”
  Mocht je kindje geboren worden voordat je verloskundige er is dan kan je partner je helpen bij het opvangen van jullie kindje. Indien nodig mag je partner helpen te ondersteunen bij het hoofdje. Wanneer het hoofdje geboren is, dan worden de schouders vaak vanzelf geboren. Lijkt dit niet te gebeuren dan mag je partner het hoofdje naar beneden bewegen en wanneer de bovenste schouder geboren is dan mag hij opnieuw naar boven bewegen, zodat je kindje geboren wordt.
  Is het hoofdje geboren en voelt je partner bij de nek een navelstreng? Dan mag je deze over het hoofdje heen bewegen en dan volgen de schouders daarna.
  Hier kan de verloskundige je telefonisch perfect bij begeleiden
 8. Leg je kindje warm op je buik & droog af met doeken.
 9. Leg daarna lekker in droge doek bij je & bedek hoofd met mutsje.
 10. Je verloskundige komt waarschijnlijk elk moment binnen.
 11. Navelstreng & moederkoek kun je laten zitten tot de verloskundige er is.

 

 

Mocht je snel bevallen zijn van je eerste (of volgende) kindje? Sla dan deze tips op, je weet het maar nooit. Wanneer je al eerder een bevalling hebt meegemaakt, weet je ook dat er bij zo’n snelle bevalling vaak alles ‘vanzelf’ gaat. De ondersteunde rol van je partner is hierbij een van de belangrijkste dingen en je kan dus gewoon de verloskundige op de speaker zetten, voor tips op het moment suprême.

 

Zou je het fijn vinden om een uitgebreide zwangerschapscursus (op maat) te volgen? Kijk dan hier. Naast een hele dag, kunnen we ook kijken wat op maat bij je past. Bijvoorbeeld een opfriscursus indien je al eerder bevallen bent? En wist je dat er vergoeding vanuit de aanvullende verzekering mogelijk is?

 

Ik wens je een ontspannen zwangerschap & geboorte.

 

Liefs,

Doete,
Verloskundige

 

Film: youtube “Me giving birth in a cab”

Gerelateerde posts

Gezonde bananen pannenkoeken

Gezonde bananen pannenkoeken, yes! Wie wil nou niet met pannenkoeken & fruit ontbijten? Perfect voor uitgebreide zondag ochtend of voor een lunch on-the-go!   En

Last van restless legs?

Last van restless legs? Vermoeide benen en spierkrampen tijdens je zwangerschap en dan vaak ‘s nachts… Zo vervelend! Toen je klein was kon je hier

Knippen of scheuren?

Knippen of scheuren? Een onderwerp waar je liever niet (te lang) bij wil stilstaan, maar wel goed geïnformeerd over wil zijn. Uiteraard knippen we liever

Ontsluiting; wat voelen we precies?

Ontsluiting; wat voelt de verloskundige? Inwendig onderzoek Een inwendig onderzoek, oftewel een vaginaal toucher (zoals we in vakjargon zeggen) wordt door de verloskundige gedaan. Bijvoorbeeld

Privacy Preference Center