Zwangerschap en de huid

Zwangerschap en de huid

 

Een zwangerschap is prachtig! De ene vrouw straalt tijdens haar zwangerschap en heeft een mooie huid als nooit tevoren. De volgende heeft veel last van puistjes en weer een ander heeft een hele gevoelige en soms zelfs beschadigde huid. Hoe dit kan vertelt Wendy je graag in deze blog!

 

Als je zwanger bent gebeurt er van alles in je lijf, het wordt helemaal voorbereid om een kindje 9 maanden te kunnen laten groeien. Daarbij gieren de hormonen door je lijf. En diezelfde hormonen kunnen je huid behoorlijk op de kop zetten. Daarnaast kost het bouwen van je kindje een hoop energie en gebruikt het daarbij een hoop vitaminen en mineralen. Daarom is het sowieso verstandig om aanvullende voedingssupplementen te slikken speciaal voor zwangere vrouwen.

 

Hoe het nu precies komt dat de ene vrouw een prachtige huid heeft terwijl de ander kampt met allerlei vervelende huidklachten is niet echt te zeggen. Er wordt weleens beweerd dat het zou kunnen liggen aan het geslacht van de baby. Maar dat blijken toch echt bakerpraatjes te zijn. Graag leg ik je uit hoe het kan dat de verschillende huidcondities bij een zwangere vrouw ontstaan.

 

 

Glow

Laten we starten met die prachtige glow die veel vrouwen hebben. Dit komt door de verhoogde aanmaak van bloed. En dat bloed stroomt natuurlijk ook naar je huid. Aangezien je bloed onder andere zuurstof en voedingsstoffen vervoerd, kun je hier een prachtige gezonde glow van krijgen. Maar dat is niet altijd het geval… sommige vrouwen kampen namelijk helemaal niet met een prachtige glow maar zij krijgen last van rode vlekken, vuurrode wangen, couperose of van die rode spinnetjes.

 

Puistjes

Onder invloed van de hormonen in je lichaam, gaat je huid meer talg aanmaken. Wanneer je een droge huid hebt, kan dit heel fijn zijn om dat je huid dan wat meer glanst en er gezonder uitziet. Maar in veel gevallen zorgt dit voor de verstopping van je poriën waardoor je mee-eters krijgt en er gemakkelijk puistjes ontstaan.

 

Pigment

Tijdens je zwangerschap verhoogt het melanocytstimulerend hormoon (MSH), dit is het hormoon dat de aanmaak van pigment stimuleert. Dit zorgt er onder andere voor dat je tepelhof donkerder kleurt en er een zwangerschapsstreep, ook wel linea nigra, op je buik kan ontstaan. In je gezicht kun je te maken krijgen met melasma oftewel een zwangerschapsmasker. Dit kan een deel van je gezicht beslaan, bijvoorbeeld alleen je voorhoofd of bovenlip. Maar soms beslaat het ook je hele gezicht met verschillende grillige pigmentvlekken op voorhoofd, wangen, rond de ogen, slapen en bovenlip.

 

Huidverzorging tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk om met zorg en aandacht met je huid om te gaan als je zwanger bent. Reinig je huid met een mild reinigingsproduct en gebruik een zachte peeling op basis van milde zuren en enzymen die je dagelijks kunt gebruiken, naast dat een peeling je dode huidcellen verwijdert waardoor puistjes minder snel kans krijgen, zorgen sommige peelings er ook voor dat ze verhelderend werken op de pigmentatie in je gezicht. Gebruik vervolgens eventueel een serum om jouw specifieke huidconditie aan te pakken en breng daaroverheen een goed hydraterende crème aan die vrij is van irriterende en uitdrogende stoffen. Sluit tot slot je dagelijkse verzorging af met een SPF. Door de verhoogde aanmaak van pigment is het extra belangrijk om je huid te beschermen tegen UV-straling. Kies bij voorkeur voor een SPF product met een fysische filter zoals zinkoxide of titaniumdioxide omdat deze ingrediënten het vriendelijkst zijn voor je huid.

 

Huidklachten tijdens de zwangerschap

Heb je vervelende huidklachten tijdens de zwangerschap? Dan kan het verstandig zijn om je huid eens per 4 weken professioneel te laten behandelen. Wanneer je dit regelmatig doet, kan jouw huidspecialist ook goed in de gaten houden hoe je huid zich ontwikkelt gedurende de zwangerschap en waar je verzorgingsproducten eventueel aangepast kunnen worden voor optimaal resultaat. Wanneer je last hebt van zwangerschapsacne, en je daarvoor aanvullend verzekerd bent, is het mogelijk om je behandeling door de zorgverzekering vergoed te krijgen. Denk er dan wel om dat je een huidspecialist zoekt met een goedgekeurde acneregistratie.

 

Ingrediënten die je beter kunt vermijden tijdens je zwangerschap

Ook al is er niet een volledige eenduidigheid over, toch is het verstandig om bepaalde ingrediënten in huidverzorging even te links te laten liggen tijdens je zwangerschap. Retinol (vitamine A) is het belangrijkste ingrediënten om te laten staan. Dit geldt niet alleen tijdens de zwangerschap maar ook zo lang je borstvoeding geeft. Salicylzuur is een ingrediënten dat in hoge dosering in crèmes en maskers beter vermeden kan worden. Een beetje salicylzuur (maximaal 2%) in een facewash of exfoliant is niet erg, dit zit maar even op de huid en spoel je daarna af. Vaak helpt een facewash of exfoliant met salicylzuur wanneer je last van puistjes tijdens je zwangerschap. Ook glycolzuur in hoge concentratie dien je te vermijden, kies hiervoor een reiniging of exfoliant met minder dan 10% glycolzuur.

 

Heb jij nog meer vragen of jouw zwangerschap en je huid? Stuur me dan een mailtje op wendy@holiskin.nl. Ik beantwoord ze graag.

 

Liefs,

Wendy

Gerelateerde posts

Zwangerschap musthaves

Ontspannen zwanger musthaves Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik veel vragen over mijn musthaves. Hieronder deel ik mijn 10 favoriete items voor een meer ontspannen zwangerschap

Gezonde snickers

Gezonde snickers Perfect toetje of tussendoortje! Ik beloof je, het is net een taartje en dan nog gezond ook! Tijdens de zwangerschap is je lichaam

Weekend deal

Alleen dit weekend MEGA korting op de online cursussen van Dubbel Zen.
  • 00Dagen
  • 00Uren
  • 00Minuten

Het beste van Dubbel Zen - deal

388 249
  • The Ultimate Birth Guide - 9 mnd toegang - t.w.v. 249,-
  • The Ultimate Birth Checklist - t.w.v. 34,95,-
  • The Ultimate Mom Guide - 2 jaar toegang - t.w.v. 99,-
  • Affirmatie kaarten - t.w.v. 29,95
  • Klein Leven - onbeperkte toegang - gratis