Stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap

Gierende hormonen, het gevoel dat je misschien wel herkent voor of tijdens een menstruatie. Het gevoel van grote pieken en grote dalen. Onverklaarbare huilbuien die je afwisselt met intens geluk. Nog niemand die ziet die je zwanger bent, maar jij voelt het aan alles. Deze stemmingswisselingen zijn vervelend, maar heel normaal in je zwangerschap.

Heel leuk dat het normaal is, maar waar komt het door en ga je je snel wat stabieler voelen? En zijn er tips? Ik vertel je hier meer over in deze blog.

 

Oorzaken stemmingswisselingen

Groen: HCG | Blauw: Oestrogeen | Paars: Progesteron

 

Zwangerschapshormonen hCG, Oestrogeen en Progesteron zijn de schuldigen hiervan. Deze drie hormonen zijn in het begin van je zwangerschap (ook zijn ze belangrijk tijdens je menstruatie cyclus) aanwezig, zodat de bevruchting en innesteling kan plaatsvinden, maar ook zodat de embryo in het begin veilig kan groeien. Oestrogeen is o.a. verantwoordelijk voor de groei van goede bloedvaten in en om de placenta en de baarmoeder. Progesteron zorgt o.a. voor intact houden van je baarmoederslijmvlies en hCG is verantwoordelijk voor het instandhouden van het gele lichaam (omhulsel van je eicel) dat zorgt dat de andere hormonen veilig hun werk kunnen doen.

Ook kunnen de andere zwangerschapssymptomen, zoals vermoeidheid, misselijkheid en onzekerheid van de eerste periode bijdragen aan je emotionele schommelingen.

 

 

Wanneer?

De grootste emotionele achtbanen bevinden zich tussen de zes en twaalf zwangerschapsweken. Daarna begint je lichaam (en jij) wat te wennen aan de hormonen en past zij zich aan. Ook zullen de andere zwangerschapskwaaltjes wat afnemen, wat kan helpen bij deze mood swings.

Aan het eind van de zwangerschap kun je weer wat meer last krijgen van stemmingswisselingen. Je lichaam maakt zich klaar voor de geboorte en ook zul je dan weer wat meer last krijgen van je lichamelijk wat minder fit voelen. Deze combinatie zorgt ervoor dat je ‘ik ben er klaar mee’ gevoel naar boven komt, zodat je ook graag wilt dat je kindje geboren wordt. Bijzonder hoe deze psychologische processen in elke periode van je zwangerschap haar functie heeft.

 

Hoe zou het voor jou zijn wanneer je meer ontspannen bent, goed voorbereid bent én
zelfs uitkijkt naar de geboorte van jullie kindje?

Klik hier webinar voor een meer ontspannen geboorte

Klik hier om je aan te melden voor het webinar

 

Tips bij deze stemmingswisselingen

Deze pieken en dalen horen dus een beetje bij je zwangerschap, maar ik heb wel wat tips voor je die je misschien verder kunnen helpen.

Overige normale zwangerschapssymptomen (of kwaaltjes)

Zoals je hierboven kan lezen, kan het helpen wanneer je weet dat wat je voelt ‘normaal’ is en dat het een oorzaak heeft. De volgende zwangerschapskwaaltjes (Yes, ik noem ze kwaaltjes) zijn ook normaal in deze periode en grote kans dat deze in het begin van je tweede trimester afnemen:

 

Ik hoop dat deze blog je wat heeft geleerd over de gierende hormonen in je lijf en dat je je snel wat meer jij mag voelen 🙂

 

Benieuwd naar meer tips?

Je kunt je hier gratis aanmelden voor mijn webinar voor een meer ontspannen geboorte

 

Liefs,

Doete
Verloskundige

 

 

Links:

Praktische verloskunde – Prins et al (2009)
Afbeelding hormonale cyclus – https://hormonalemigrainezorg.nl/hormonale-migraine-bij-vrouwen-in-de-overgang/
Afbeelding zwangere vrouw – pinterest